Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.4.2016 / Landsbygdens Folk
Skärpning av restsubstanser av växtskyddsmedel i potatis
Gränsvärdet för rester av den aktiva substansen tolklofosmetyl har varit 0,2 mg/kg potatis. Från och med den 26 augusti är gränsvärdet för rester av den aktiva substansen 0,01 mg/kg potatis som saluförs. Enligt Tukes riktlinjer får Rizolex 50 SC-produkten, som innehåller den aktiva substansen, användas för betning våren 2016 på samma sätt som tidigare.
Övervakarna i Finland följer dock de gränsvärden som gällde vid tidpunkten för användandet. Eftersom sättpotatisen som betats med Rizolex planteras på våren får restsubstanserna av tolklofosmetyl i den potatis som säljs under hösten uppgå till högst 0,2 mg/kg.
Skörden från sättpotatis som betats med Rizolex-produkten får alltså användas som livsmedel i Finland. De skärpta gränsvärdena gäller inför skördesäsongen 2017.

Kan Rizolex-potatis säljas utomlands?
Tukes har bett EU-kommissionen om riktlinjer gällande hur skärpningarna av de gränsvärden för restsubstanser som görs mitt i skördesäsongen ska övervakas. Enligt riktlinjer från de finländska myndigheterna ska det gamla högre gränsvärdet som gällde vid betningstillfället även gälla vid skörden, vilket troligen inte gäller i alla medlemsländer.
Tukes rekommenderar därför potatissäljare att ta reda på försäljningsmöjligheterna i mållandet och vilka gränsvärden för tolklofosmetyl-rester som gäller i landet vid försäljningstillfället. Alternativt kan en potatisodlare som odlar potatis för export använda andra betningsmedel för potatis, som är registrerade Finland.
Skärpningarna kan fortfarande komma att ändras. I EU pågår fortsatta diskussioner om gränsvärden för tolklofosmetyl-rester i potatis. Det finns förslag på att det skärpta gränsvärdet 0,01 mg/kg ska sättas tillbaka till nuvarande 0,2 mg/kg.
Kommissionens målsättning är att behandla det nya gränsvärdet innan den 26 augusti, men tidsplanen för behandlingen av frågan är osäker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab