Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.4.2016 / Landsbygdens Folk
Rapport till sommaren om Ålands avbytarstöd
En sådan utvärdering efterlystes av ÅPF i ett brev till landskapsregeringen för några veckor sedan. Där konstaterades att signaler från djurgårdar antyder att den mycket kärva ekonomiska situationen med sänkta stöd, försenade utbetalningar av stöd och låga producentpriser medfört att många djurägare inte har vågat ta ut den ledighet "som de så väl skulle behöva".
I brevet påpekas att den nya lagen om avbytarstöd från 2015 kraftigt begränsar antalet gårdar som har rätt till avbytare genom att Åland infört strängare definitioner av en husdjursenhet än vad som gäller i riket.
Högman hänvisar till att mjölkgruppen, där ÅPF:s vd Henry Lindström sitter med, redan har behandlat avbytarfrågan vid två möten.
- Vi har också gjort en intervju-undersökning bland djurägarna och ska dessutom göra en statistikgenomgång av hur systemet utnyttjats och siktar på att före sommaren avge en rapport, säger Högman.
Ålands miljö- och näringsminister Camilla Gunell har sedan hon tillträdde i höstas också varit med i mjölkgruppens arbete.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab