Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.4.2016 / Landsbygdens Folk
Byråkratitvättlinan fick varmt mottagande i EU-Bryssel
- Det kom en inspektör från EU-kommissionen och förvånade sig över hur mycket detaljer det är som ska fyllas i. De om någon borde ju veta! utbrister Mari Tabell.
Hon gläder sig åt att man fått bra respons.
- Man skulle önska att de såg det här och verkligen började överväga vad byråkratin är. Det har inte heller blivit bättre med elektronisk ansökan, för ändå ska man ju ha alla bilagor på papper. Och bilagorna fyller nu upp arkiven på kommunkanslierna. Dessutom kämpar många på landsbygden med dåliga internet-förbindelser, så det är svårt att lämna in dokumenten elektroniskt.
Centerns Europaparlamentariker Anneli Jäätteenmäki stod för Brysselinbjudan för dokumentutställarna. Hon hoppas väcka debatt kring huruvida byråkratin är meningsfull.
- Visst kom de från EU-kommissionens sida ett löfte om att man ser över byråkratin och ska minska den, menade Jäätteenmäki.

EU förstår inte
Från jordbruksdirektoratet DG AGRI:s sida togs dokumenttvättlinan emot av ställföreträdande generaldirektören Rudolf Mögele, som lett diskussionen om förenkling av administrationen i många år. Kommissionen ser nu över förgröningskraven under CAP. En rapport om eventuell förenkling ska publiceras i juni.
- Inte förstår de här heller som gör upp kommissionens statistik vilken börda byråkratin är för producenten, konstaterade Pekka Pesonen, generalsekreterare för producenternas europeiska takorganisation Copa-Cogeca.
- Men jag är rädd att också den här tvättlinan bara är en underskattning av omfattningen av dokumenten. En konkret förbättring skulle vara informationsutbyte mellan myndigheterna så att man samlar in dokumenten bara en gång och delar informationen. Då man gör det flera gångar så ökar arbetsbördan och risken för att man gör fel. Och det är en ekonomisk katastrof för producenten, när man betänker hur beroende de är av direktstöd.
Finländarna i publiken var ense om att man inte från EU-håll ser läget som det ter sig för producenten i Finland. I och med att man i produktionen är så beroende av stöd för sin inkomst så är producenterna också mycket noggrannare med administrationen än vad man utgår från på EU-nivå och den misstänksamhet som präglar hela utformningen av granskningsansatsen är obefogad.
Å andra sidan väcks också frågan om att det är den nationella tillämpningen av lantbruksstöden som skapar byråkratin och att den borde ses över. Förenklingar i det nationella stödet är av nöden och där borde producenterna bidra, konstaterade man på tjänstemannahåll i Bryssel.

TEXT & FOTO
Anna-Karin Friis
friisannakarin@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab