Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.4.2016 / Landsbygdens Folk
Industrin erbjuder läsesal för inblick i glyfosatstudier
Detta har väckt missnöje hos kritikerna som vill veta hela sanningen. Kritiken har föranlett EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis att vända sig till industrin med kravet att samtliga studier med relevans för ett fortsatt EU-tillstånd ska offentliggöras.
En förebyggande publicering av samtliga studier inklusive rådata skulle med säkerhet underlätta den fortsatta diskussions- och beslutsprocessen om glyfosat, skrev Andriukaitis senaste vecka i ett brev till industrigruppen Glyphosat Task Force (GTF).

Läsesal erbjuds som kompromiss
Industrin vill inte ge ut dokumenten eftersom de betraktas som affärshemligheter. I ett svar till Andriukaitis hänvisar GTF till risken för missbruk. Detta är också den omedelbara orsaken till att industrin från början motsatte sig offentlig insyn.
Som kompromiss föreslår industrin möjligheten att göra dokumenten tillgängliga i en läsesal, där kopior av fjorton hemliga studier om glyfosatets karcinogenicitet skulle läggas fram till påseende.
Enligt Monsantos tyska presschef Thoralf Küchler vill koncernen inreda ett "reading room" i utrymmen som tillhör de tyska myndigheterna för konsumentskydd och livsmedelssäkerhet i Braunschweig.
En andra läsesal ska öppnas i EFSA:s utrymmen i italienska Parma. Enligt Küchler kan personer med ett berättigat intresse beredas möjlighet att titta på de hemligstämplade dokumenten.
En förutsättning är att EU-kommissionen, EFSA och de tyska myndigheterna ställer upp på förslaget. Küchler konstaterar att läsesalsmodellen också används för politiker som kräver insyn i hemligstämplade TTIP-dokument om förhandlingarna mellan USA och EU.
Industrin betonar att modellen är ett tillfälligt undantag. Proceduren blir inget prejudikat och kommer inte att tillåtas i samband med andra studier eller substanser. Sekretessen är ett nödvändigt konkurrensskydd gentemot utomstående företag.
EU-tillståndet går ut i slutet av juni efter en förlängning med sex månader. Medlemsländernas representanter i expertkommittén PAFF skulle ursprungligen rösta om saken redan i mars.
Eftersom den erforderliga kvalificerade majoriteten inte kunde garanteras, har omröstningen skjutits upp till den 18 och 19 maj. Fram till dess borde de återstående tveksamma medlemsländerna bestämma sig.

Ny förlängning kan bli möjlig
Tyskland hörde till de länderna som tvekade inför den tilltänkta omröstningen i mars. Nu har den tyska regeringen enats om att stöda EFSA:s riskevaluering. Det ökar chanserna att glyfosat får grönt ljus i expertkommittén.
Det anses inte vara omöjligt att EU-kommissionen förlänger tillståndet för glyfosat en tredje gång med sex månader ifall medlemsländerna skulle missa en överenskommelse i maj. Motiveringen skulle i så fall vara jordbrukets behov av kontinuitet.
EU-parlamentet röstade på onsdagen för ett förlängt tillstånd för glyfosat, men bara för sju år i stället för femton år. Den icke-bindande resolutionen är en viljeyttring som inte påverkar tillståndsprocessen.

Peter Karlberg
news(at)peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab