Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
26.8.2002 08:27:00 / Agrolink
Ansvaret för jordbruket skjuts över

SLC:s styrelse behandlade vid sitt möte i måndags EU kommissionens förslag till halvtidsöversyn av jordbrukspolitiken. Vid diskussionen ställde sig styrelsen kritisk till kommissionens förslag och menade att reformen inte i tillräckligt hög grad beaktar de finländska förhållandena.

- Stödreformen kan medföra att den skenbara odlingen ökar, vilket i sin tur kan leda till problem för den finländska självförsörjningen av livsmedel.
Ett av motiven till reformen har varit att stödsystemet skall förenklas för CAP-stödets del, men SLC:s styrelse trodde inte att jordbrukaren skulle märka av denna förändring.
- Ur EU:s synvinkel kan byråkratin kring CAP-stödet kanske förenklas, men i finländska förhållanden där jordbrukaren även får LFA-, miljö- och nationella stöd kommer systemet knappast att bli enklare.
Reformen kommer även att innebära att ansvaret för finansieringen av jordbrukspolitiken i allt högre grad överförs tillbaka till Finland.
- Behovet av nationell finansiering kommer att öka, eftersom de nedskärningar som görs i CAP-stödet överförs till landsbygdsfonden, där stöden delvis finansieras med nationella medel. Det här ställer stora krav på de politiska beslutsfattarna i Finland och deras vilja att stöda lantbruket.
SLC:s styrelse vill därför föra fram att tillräckliga nationella budgetmedel måste garanteras så att de finländska jordbrukarna via den nationella budgeten kompenseras för de försämringar i stödsystemet som reformen medför.
Styrelsen är även rädd för att reformen kommer att behandla jordbrukarna olika, beroende på vilken produktionsinriktning man har och i vilket skede man gjort nyinvesteringar.
Speciellt nötköttsproduktionen, som redan i dagens läge befinner sig i en trängd situation i Finland, kan enligt SLC:s styrelse råka illa ut.
Styrelsen hoppas och kräver även att de finländska förhandlarna lägger sina kort väl vid de fortsatta förhandlingarna om halvtidsöversynen.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab