Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
18.3.2016 / Landsbygdens Folk
Ministermötet en besvikelse enligt Holger Falck
Att mötet även har uppmärksammat mjölkproduktionens svåra läge och rekommenderar en minskning av produktionen är också positivt enligt SLC-ordföranden.
- Men att andelslagen och producentorganisationerna själva beslutar om de vill minska sin produktion kommer knappast att lösa problemen, säger han.
- Risken är stor att producenterna i länder som Danmark, Holland och Irland inte kommer att delta i en produktionsminskning och då är frågan om det lönar sig för andra att vara med.
På den punkten är Holger Falck av samma åsikt som jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (centern). Enligt honom finns det en risk att om man går in för en sänkning på ett håll blir det en ökning någon annanstans.

Möjligheten att betala krisstöd ett framsteg
Förbundsordföranden håller det som ett framsteg att rådet nu förslår en fördubbling av de minimis stödet till 30.000 euro per gård över en tre års period. Därutöver ska medlemsländerna få lov att betala ut 15.000 euro i krisstöd per gård som en engångsersättning.
- Det är nu upp till regering och riksdag att bevilja tilläggsmedel för de här åtgärderna, säger Holger Falck. Men Finland har ju krävt en höjning av gränserna så det skulle vara märkligt om vi inte utnyttjar dem på något sätt.
Holger Falck konstaterar vidare att ministrarna och kommissionen insett behovet av marknadsåtgärder. Kommissionär Phil Hogan lovar således främja Finlands och Irlands krav på tullsänkningar för gödsel.
- Det är dock synd att bara Irland och Finland har tryckt på i den här frågan.
Ministrarna återkommer till användningen av medel ur EU:s krisreserv.
- Men om krisreserven inte kan tas i användning nu, så frågar man sig nog vad den överhuvudtaget ska användas till.
När det gäller strävandena att få en bättre fungerande livsmedelsmarknad kommer en tidigare tillsatt arbetsgrupp ut med sin rapport i höst.
- Det leder knappast till några snabba åtgärder, men förhoppningsvis kommer lagstiftningsarbetet igång under det här året för att förbättra jordbrukarnas marknadsställning, säger Holger Falck.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab