Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
18.3.2016 / Landsbygdens Folk
Alla stöd till fårnäringen uppskjutna
- Slaktstödet baseras fortfarande på det gamla systemet och jag kan inte förstå varför Mavi inte kan betala ut det. Redan i januari fick Landsbygdsverket uppgifterna från slakterierna, men ändå utbetalas inte slaktstödet.
- Min personliga åsikt är att Mavi prioriterar stora stödpotter för att i pressen kunna berätta hur många miljoner de nu kunnat betala ut, säger han.
Förutom att stöden har skjutits upp pressas fårproducenterna av dålig lönsamhet. Vid årsskiftet 2014-2015 störtdök priserna på lammkött med cirka 60 cent per kilo.
- I dagsläget ligger producentpriserna på cirka 3,20-3,90 euro per kilo beroende på vart man säljer. Det är på tok för lågt för att verksamheten ska vara tillräckligt lönsam, menar Ollqvist.
Den största orsaken till prisfallet är att lammköttsproduktionen har ökat. Enligt Ollqvist lider näringen av växtvärk.
- Produktionen har ökat snabbt och det största bekymret nu är att produktionen och konsumtionen inte är i balans, säger han.

Fryser inte längre in
Det som också har försämrat situationen är att de två största inköparna inom partihandeln inte frusit in kött till påsksäsongen på två år. Ollqvist betraktar situationen som att inköparna har flyttat lagringen till producenten - under skinnet.
- Vi får mindre betalt om djuren blir för stora och om vikten överstiger 30 kilo sjunker priset med 2 euro per kilo. Blir fåren över ett år är de i princip värdelösa, kanske 50 cent per kilo. Vi kan säga så att uppköparna förstår sig på pengar. Riskerna har flyttats till producenterna och uppköparna köper endast det som går åt, säger Ollqvist.
Enligt Ollqvist påverkar importen av fårkött den inhemska produktionen både positivt och negativt. Genom importen av billigare produkter lär sig finländarna att äta får- och lammkött.
- Samtidigt är aktörer inom importkedjan inte så värst insatta och tror att de köper lammkött, men om de har otur får de gamla tackor. Det har bidragit till ett ökat intresse för inhemska alternativ som är att lita på, säger han.
- Men inför viktiga helger som påsk påverkas vi mycket negativt av att de stora affärerna lockar kunder med billigt importerat får- och lammkött och har det som inkastningsprodukt. Det är ett stort problem för vår egen fårnäring.
Det som är positivt inför den här påsken är att prognoserna visar att konsumtionen av inhemskt fårkött ska öka jämfört med förra året.
- Det har dragit bättre i år och jag tror att alla djur som faller för åldersstrecket till stora delar blir slaktat. Det är en positiv sak, men det återstår att se hur det blir, säger han.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab