Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
18.3.2016 / Landsbygdens Folk
Fortfarande avtalslöst för sockerbetorna
Enligt uppgifter som kommit till LF:s kännedom skulle Heimo Hanhilahtis bud ha inneburit en minskning av industrins transportersättningar till sockerbetsodlarna, dock inte tillnärmelsevis så drastisk som den industrin tidigare kommit ut med. Industrin föreslog i sitt tidigare bud till sockerbetsodlarna en minskning av summan för transportersättningar från fjolårets 3 miljoner till 1,6 miljoner i år.
Det var riktigt i slutet på februari som jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen (centern) utsåg pensionerade avdelningschefen Heimo Hanhilahti att medla mellan sockerbetsodlarna och industrin, i praktiken Sucros. Orsaken var att industrin avbröt förhandlingarna som pågått sedan sensommaren i fjol och bad ministeriet utse en medlare.
Industrin ville alltså minska på transportersättningarna, medan sockerbetsodlarna sin del har tryckt på för att få tillstånd ett tilläggspris i efterskott på basis av sålt socker.
Också i fjol var det mycket svårt att uppnå ett avtal. Då var det sockerbetsodlarna som bad om en medlare, och det blev pensionerade kanslichefen Jarmo Vaittinen.
Ett avtal föddes så småningom som innebar betydliga försämringar av sockerbetsodlarnas villkor, men som odlarna accepterade med långa tänder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab