Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
23.8.2002 09:13:05 / Agrolink
Miljöstöd för nya utrotningshotade ursprungsraser

Europas kommission har godkänt Finlands förslag till ändring i landsbygdens horisontella utvecklingsprogram. Förutom de tidigare godkända raserna godkänns enligt ändringen som utrotningshotade ursprungsraser med rätt till miljöstöd även vita, svart och bruna finska lantrasfår, skärgårdsfår, västfinsk boskap, finska lantrasgetter, finska hästar och lantrashöns.

Under tiden för vårens stödansökan fanns det möjlighet att lämna en ansökan om specialstöd för svarta och bruna finska lantrasfår, västfinsk boskap och finska lantrasgetter, men under kommissionens behandling av programändringen var övriga rasers stödförutsättningar inte ännu helt säkra. Därför ordnas i år en extra möjlighet till ansökning av miljöstödets specialstöd för ursprungsraser som avser följande djur: - skärgårdsfår och vita, bruna och svarta finska lantrasfår - avelsston och stamregistrerade hingstar av rasen finsk häst - höns och tuppar av lantras som ingår i MTT:s bevaringsprogram för lantrashöns. (MTT = Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi)

Femåriga avtal ingås för de djur som jordbrukaren äger eller innehar 1.6.2002. Avtalsperioden är 1.6.2002–31.5.2007. Stödet som erläggs för bevarande och vård av ursprungsraser uppgår till 168,19 euro per husdjursenhet och år för får, nötkreatur, getter och hästar. Det stöd per gård som utgår för lantrashöns varierar mellan 50 och 150 euro beroende på antalet djur. Ansökningsblanketter och avtalsvillkor blir klara under augusti/september månad. Blanketterna och villkoren finns att få på TE-centralernas landsbygdsavdelningar samt via Internet under adressen http://lomake.mmm.fi (specialstödsblankett). Ansökningarna lämnas till regionens TE-central senast 31.10.2002.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab