Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
11.3.2016 / Landsbygdens Folk
I dag intar 300 traktorer Helsingfors
Under demonstrationen kommer jordbrukarna att överräcka sin vädjan till statsrådets medlemmar och riksdagsgrupperna, berättar SLC:s informatör Mia Wikström.
Demonstrationen börjar med en traktormarsch där traktorerna anländer till torget. Klockan 11.00 börjar programmet med öppningshälsning av Stefan Thölix och Tommi Lunttila från MTK. Av statsrådets medlemmar beräknas åtminstone statsminister Juha Sipilä och jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen anlända till demonstrationen.

Följ med demonstrationen i direktsändning
För den som inte kan vara på plats går det att följa med en direktsändning från platsen via en länk på slc.fi eller på Maaseudun Tulevaisuus hemsida. Demonstrationen kommer också att synas i sociala medier, och på Twitter och Instagram gäller #traktorimarssi och #bondenbehovs.
Demonstrationen har uppkommit på jordbrukarnas initiativ och SLC och MTK har gett den sitt fulla stöd.
- Beslutsfattarna är huvudmålgruppen, men landsbygdsverket Mavis agerande och de problem som påträffas vid stödbetalningarna accepteras heller inte, säger SLC:s ordförande Holger Falck.
En traktor med släp kommer att fungera som scen på torget, och tre unga jordbrukare är konferencierer.
- Det som sägs i mikrofonen under demonstrationen går direkt ut i direktsändningen, säger Wikström. Under musiknumren på plats ordnas intervjuer med demonstranterna som också sänds direkt.

Samarbete med polisen
För att traktormarschen ska gå så smidigt som möjligt har en trafikgrupp tillsatts med SLC Nylands verksamhetsledare Bjarne Westerlund som en av de ansvariga. Polisen har även varit inkopplad i demonstrationens praktiska arrangemang för att trafiken ska kunna löpa så smidigt som möjligt.
- Det finns sex samlingspunkter 20-30 kilometer från centrum, berättar Wikström. Där får traktorförarna instruktioner om körrutten till Senatstorget. På varje samlingsplats finns en ansvarsperson som sedan släpper iväg traktorerna i grupper om fem.
Från SLC Nyland deltar cirka 70 traktorer, och från MTK kommer det traktorer till Helsingfors ända från norra Finland.
- Det kommer jordbrukare från hela landet för att delta, från Åland till Lappland, berättar Wikström. Vi förväntar oss två bussar med deltagare från Österbotten och en från Åboland som plockar upp jordbrukare i västra Nyland samt en buss från östra Nyland.
Mera info om programmet hittas på slc.fi samt på SLC:s Facebook-sida.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab