Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
11.3.2016 / Landsbygdens Folk
Parlamentet efterlyser marknadsbesked av Hogan
Mest på bettet var utskottets franska medlemmar, som krävde högre interventionspriser och åtgärder som bidrar till att sänka mjölkproduktionen i EU. Agrarkommissionär Phil Hogan försökte förklara kommissionens linje.
Enligt Hogan är kommissionen mottaglig för nya idéer. Förutsättningen är att åtgärderna kan finansieras och är kompatibla med de tillgängliga CAP-instrumenten. En ny stödomgång för privat lagring av griskött vore inte omöjlig.
Detta skulle så fall förutsätta en mer balanserad fördelning mellan medlemsländerna. Hogan påpekade att enskilda länder som Tyskland och Spanien hittills har varit överrepresenterade i sammanhanget.
Omvänt har Frankrike och Rumänien knappast alls tagit stöden i anspråk. Kommissionen utreder som bäst orsakerna till den ojämna fördelningen. Enligt Hogan kunde det vara ändamålsenligt att införa landsvisa begränsningar.
Kraven på högre interventionspriser på skummjölkspulver och smör föll inte Hogan i smaken. Han invände att producenterna knappast alls reagerar på de sjunkande priserna. Mer intervention skulle bara fördröja den nödvändiga anpassningen till marknadsläget.
En alternativ idé föreslogs av tysken Albert Deß. Han ansåg att kommissionen utan förvarning kunde dra bort överflödiga mängder från marknaden. Sådana oväntade aktioner kan fungera bättre än en fortlöpande intervention.
Utskottet efterlyste också bättre handelsförbindelser med Ryssland. Det är svårt att förhandla, då Rysslands jordbruksminister inte ens får resa in i EU, sade kritikerna och syftade på intermezzot inför den gröna veckan i Berlin i januari.
Rysslands jordbruksminister Alexander Tkatjov står på EU:s sanktionslista över personer med portförbud i EU. Följaktligen kunde de tyska myndigheterna inte utfärda visum för ministern, som missade tillfället att förhandla med andra jordbruksministrar.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab