Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
11.3.2016 / Landsbygdens Folk
Lidl öppnar stödfond för franska mjölkbönder
Den tyska kedjan hävdar att största delen av produkterna kommer från Frankrike, men lovar att ytterligare öka den inhemska andelen. Nästan allt nöt- och griskött ska köpas in av franska producenter till priser som motsvarar nivån de senaste tolv månaderna.
Lidl ska också satsa på mer franskt fågelkött och fler inhemska mejeriprodukter. Nu lovar Lidl dessutom att betala 3 cent för varje liter mjölk som säljs under det egna produktmärket Envia. Pengarna betalas in i en fond till förmån för mjölkproducenter.
Kampanjen startade i början av mars och pågår till slutet av augusti. Företagsledningen utgår från att mellan 3,5 och 3,8 miljoner euro ska landa hos producenterna. Mjölkens pris i butikerna stiger inte. Lidl ska betala mellanskillnaden.
Den konkurrerande handelskedjan E. Leclerc har för sin del lovat att avstå från nya prissänkningar på franska mjölkprodukter. Kedjan vädjar till regeringen att garantera producenterna ett mjölkpris på minst 2015 års nivå.
I Frankrike har Lidl omkring 1.500 butiker med mer än 20.000 anställda. Tyska politiker har redan föreslagit att Lidl borde inrätta en motsvarande prisfond till förmån för tyska mjölkproducenter i koncernens hemland.

Irländska protester mot Lidl och Aldi
De tyska handelskedjorna Lidl och Aldi anklagades i början av veckan av irländska producenter för dumpning av grönsaker och rotfrukter. Producentorganisationen Irish Farmer´s Association (IFA) hade arrangerat protesterna.
Enligt odlarna säljer Lidl och Aldi ut grönsaker och potatis med specialerbjudanden som inte på långt när täcker produktionskostnaderna. Aktionerna stör prisbildningen på marknaden och sänder ut felaktiga signaler till konsumenterna.
Producenterna efterlyser beslutsamma tag från regeringens sida för att stoppa motsvarande aktioner. De upprepar också kravet på en matombudsman med uppgift att trygga en rättvisare livsmedelskedja.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab