Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.3.2016 / Landsbygdens Folk
Skuldsatta mjölkgårdar slår igen i Storbritannien
Under en period av några få år har antalet mjölkgårdar halverats i England, Skottland och Wales, omtalar NFU:s mjölkordförande Rob Harrison för tidningen the Telegraph. Sällan har utsikterna varit så dystra.
Enligt statistik från marknadscentralen Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) fanns det 21.000 mjölkgårdar i Storbritannien år 2000. I dag är bara 10.500 gårdar aktiva längre och antalet fortsätter snabbt att minska.
Marknadsinstitutet Ian Potter Associates befarar att de brittiska mjölkgårdarnas antal kan halveras under nästa tioårsperiod, om utvecklingen inte kan brytas. Därefter skulle bara 5.000 gårdar återstå.
Enligt Royal Association of Dairy Farmers är nedläggningstakten uppe i fem gårdar per vecka. Nästan en tredjedel av de producenter som lade ned verksamheten under fjolåret anger höga skulder som den viktigaste orsaken.
Rob Harrison varnar för att de närmaste månaderna blir enormt tuffa för den brittiska mjölksektorn. Det är dags att både producenter och uppköpare börjar samarbeta för att tackla den bristande balansen på marknaden.

EU måste axla sitt ansvar
NFU anser att EU måste axla sitt ansvar för mejerisektorn. Kommissionen borde lindra följderna av det ryska embargot för producenterna. Det borde också gå snabbare att refinansiera lån via Europeiska investeringsbanken EIB.
Britterna efterlyser höjda interventionspriser för mjölkprodukter och avskaffade gödseltullar. Regeringen i London får ris för försenade gårdsstöd. Regeringen kunde också införa bättre produktmärkning för att uppmuntra konsumenterna att köpa inhemskt.
AHDB tvivlar på EU:s möjligheter att stoppa mjölkprisfallet med de nuvarande marknadsåtgärderna. Exporten har ökat en aning, men inte tillräckligt för att matcha produktionen. I synnerhet lagren av skummjölkspulver fortsätter att fyllas.
EU:s mjölkpolitik biter inte på problemen. Över hälften av EU:s intervention har fyllts under de senaste åtta veckorna, konstaterar AHDB och hänvisar till siffror från EU:s mjölkkontrollorgan MMO.
Enligt den senaste rapporten från MMO fortsätter mjölkproduktionen att öka i flera EU-länder. Den snabbaste ökningen noteras i Irland och Beneluxländerna. Den irländska mjölkproduktionen ökade med 13,3 procent under 2015.
De brittiska mjölkproducenterna väntar otåligt på EU:s ministermöte nästa vecka. Jordbruksministrarna kommer då att diskutera krisen och försöka finna lösningar som skulle bidra till att balansera upp marknaden.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab