Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
11.3.2016 / Landsbygdens Folk
Utdragna förhandlingar ger chipsfabrik hopp
- Det har kommit fram flera konstruktiva förslag och även under diskussionerna med personalen. Därför dröjer det längre än till slutet av april innan något beslut fattas. Det slutliga beslutet kan dröja veckor eller till och med månader, säger Flinkman.
Han och chipsfabrikens chef Christian Söderström träffade i tisdags företrädare för landskapsregeringen samt regeringen Sipiläs kommunikationsminister Anne Berner, som också är minister för åländska frågor.
Efter diskussionerna och en rundvandring i produktionslokalerna förklarade Flinkman för ett ganska stort pressuppbåd från Helsingfors att också det aktuella samhällsfördraget har betydelse för den åländska chipsfabrikens överlevnad.
- Vi söker lösningar som gör oss konkurrenskraftiga på lång sikt. Orkla kan också i andra länder ha chipstillverkning med samma tekniska kunnande och kvalitet som på Åland.
Också Ålandsministern Berner underströk att hon under besöket fått en klar uppfattning om att samhällsfördraget kan få avgörande betydelse för enskilda fabrikers överlevnad i Finland.

Odlingskontrakt har redan tecknats
I de direkta förhandlingarna med Orkla om framtiden för chipsfabriken i Saltvik Haraldsby har dock staten ingen del. Där är det landskapsregeringen, personalen och andra åländska intressen som agerar.
Men att fabriken hotas av nedläggning är uppenbart eftersom hela personalen på drygt 100 personer har varslats om samarbetsförhandlingar. För tillfället slits fabrikens personal mellan hopp och förtvivlan och ibland kan stämningen enligt en anställd kännas ganska uppgiven.
Klart är dock att chipsfabriken fortsätter åtminstone det här året eftersom man har tecknat odlingskontrakt både på Åland och i Nyland.

Prisfråga eller ursprung?
Pasi Flinkman fick på en presskonferens också frågan om hur han ser på det faktum att många finländare vill att den chips och snacks de äter ska vara tillverkad i Finland.
Flinkman svarade att betydelsen av att en produkt är inhemsk har vuxit bland konsumenterna.
- Men det är ändå svårt att veta vilka faktorer som i sista hand är avgörande för konsumenternas beteende. En del vill ha inhemskt, men för andra är det bara priset som gäller, menade Flinkman.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab