Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
23.8.2002 09:06:57 / Agrolink
Finland och Österrike angående mellanutvärderingen

Österrikes och Finlands jordbruksministrar Wilhelm Molterer och Jari Koskinen har i dag diskuterat ett tillkännagivande från Europas kommission som avser den gemensamma jordbrukspolitikens mellanutvärdering. Ministrarna har framfört följande gemensamma synpunkter på mellanutvärderingen:

Mellanutvärderingen bör täcka följande mål:

  • Skapa förutsättningar för livsmedelssäkerheten samt förbättra konsumenternas förtroende;
  • Stärka den europeiska jordbruksmodellen och jordbrukets mångsidiga roll;
  • Trygga och stabilisera våra jordbrukares inkomster; - Förbättra konkurrenskraften på den internationella marknaden;
  • Säkra det europeiska jordbrukets positiva miljöeffekter;
  • Förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken;
  • Skapa rättvisa förutsättningar för nya medlemsstaters integrering.

Direkta stöd är en väsentlig del av den gemensamma jordbrukspolitiken även i framtiden. Förslaget om att separera det direkta stödet från produktionen och att skapa ett nytt inkomststöd för respektive lantgård ger jordbrukarna problem, speciellt i mindre gynnsamma regioner och i bergstrakter. Problem kan förväntas speciellt inom produktionen av nötkött och mjölk. Stödåtgärder som är bundna till produktionen behövs för att produktionen av nötkött och mjölk skall kunna fortsätta livskraftigt inom dessa regioner.

Enligt Österrike och Finland borde medlen riktade till landsbygdsutvecklingen ökas, men de båda länderna kan inte godkänna kommissionens förslag om obligatorisk modulation i sin nuvarande form. I kommissionens förslag finns följande brister:

  • Modulationens fria andel borde höjas väsentligt över den nivå på 5 000 euro som kommissionen föreslår och det direkta stödets nedskärning borde riktas mot lantgårdar som bättre klarar av nedskärningar tack vare sina skalfördelar.
  • Fördelningsgrunden för modulerade medel borde även beakta klimatförhållanden, geografiska och topografiska faktorer (ogynnsamma och bergiga områden) samt de aktuella behoven i landsbygdens utvecklingsprogram.

Nya aktioner för utveckling av landsbygden är ett mycket positivt element i kommissionens förslag. Nuvarande tilläggsåtgärder borde även stärkas och finansieringen av åtgärderna via den gemensamma jordbrukspolitikens andra pelare borde ökas.

Kommissionens förslag om att upphöra med interventionsfunktionen för råg ger upphov till stora problem vid produktionen av råg som människoföda. En särskild kvalitetspremie borde betalas för råg av hög kvalitet.

Ett beslut om mjölkkvotsystemet efter år 2008 borde fattas så fort som möjligt.

Närmare information lämnas av:
ministerns specialrådgivare Eina Ussa, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 050-528 6681


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab