Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
4.3.2016 / Landsbygdens Folk
Bönderna demonstrerar nästa vecka, svenska riksdagsgruppen kräver åtgärder av landsbygdsverket
Det finländska jordbrukets lönsamhet är det sämsta sedan EU-inträdet och många gårdar dras med akut kassakris. Orsakerna är i huvudsak Rysslands importstopp och omfattande nedskärningar i jordbruksbudgeten under de senaste regeringsperioderna.
Demonstrationens huvudmål är landets beslutsfattare, men även Landsbygdsverkets agerande med uppskjutna stödutbetalningar är oacceptabelt. Av regering och riksdag krävs nu snabba åtgärder för att förbättra gårdarnas akuta ekonomiska läge såväl via EU- som den nationella politiken. SLC och MTK kommer att till regeringen framföra en egen kravlista för hur situationen borde åtgärdas.

Skriftligt spörsmål
Vad kommer regeringen att göra för att genast säkerställa utbetalningen av utlovade stöd och vad tänker regeringen göra för att motsvarande dröjsmål inte ska ske i framtiden? Det här frågar Svenska riksdagsgruppen i ett skriftligt spörsmål om landsbygdsverkets agerande. Den omedelbara orsaken är att utbetalningen av 200 miljoner euro i utlovade stödpengar till jordbrukarna riskerar att fördröjas ytterligare.
I höst föreslog Svenska riksdagsgruppen i sin skuggbudget att landsbygdsverket läggs ner för att minska jordbrukarnas byråkrati och antalet förvaltningsnivåer.
- Landsbygdsverkets oförmåga att sköta sina uppgifter orsakar extra kostnader på många gårdar och slår hårt mot den enskilda bonden. Räkningar förfaller, låneräntor ökar i mängd, straffräntor tillkommer och tjänster kan inte upphandlas. Situationen blir definitivt inte bättre av att 2015 varit ett av de sämsta åren någonsin för lantbrukets ekonomiska resultat. Samtidigt uppvisar myndigheterna en total avsaknad av flexibilitet då det kommer till misstag, förseningar etcetera från böndernas sida. Så här kan det bara inte fortsätta. Nu hoppas vi att jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (c) på allvar ska ta itu med problemen, säger riksdagsledamot Thomas Blomqvist
Det är sammanlagt cirka 200 miljoner euro som inte utbetalats enligt ansökningarna från våren 2015. Utbetalningen borde ha skett under samma höst, men sköts upp till december, då stöden bara utbetalades till vissa delar. Tidigare utlovades att den sista betalningsraten sker i april-maj, men nu riskerar utbetalningen att fördröjas till midsommarveckan.
- Det är fullständigt obegripligt att landsbygdsverket än en gång har skjutit upp betalningen av lantbrukets stöd. Hur är det möjligt att man fortfarande skyller på tekniska problem då riksdagen gett tilläggsfinansiering uttryckligen för att lösa de problemen? Agerandet är dessutom arrogant, då man endast ensidigt informerat om saken via sin hemsida utan att beakta de berördas situation, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.
- Enklare processer är en vinst i såväl tid som i pengar och pappersarbete. För att jordbrukarna ska få koncentrera sig på sitt jobb istället för pappersarbete kunde vi lägga ner hela landsbygdsverket. Den senaste farsen börjar vara droppen som får bägaren att rinna över. Om inte ministern snart får bukt på problemen är det dags att avskaffa landsbygdsverket, säger riksdagsledamot Mats Nylund.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab