Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
4.3.2016 / Landsbygdens Folk
Finland: Nya krisåtgärder får inte sporra till mer produktion
EU har försökt stabilisera situationen men priserna är ännu låga. De bestående marknadsåtgärderna måste upprätthållas. Finland har beredskap att höja interventionen för smör och skummjölkspulver.
De direkta inkomststöden från 2014 och 2015 har varit viktiga. Kommissionen borde undersöka möjligheterna för en fortsättning i år.
Finland är redo att överväga åtgärder som begränsar produktionen i krissituationer, förutsatt att de tillämpas i hela EU. Höjda interventionspriser är problematiska och kan i värsta fall stimulera produktionen.
Förslagen att avskaffa eller skjuta upp straffavgifterna för överskridna mjölkkvoter avvisas bestämt. Stödet för privat lagring av griskött borde användas försiktigt för att undvika störningar då lagringen upphör.
Finland stöder kommissionens försök att avsluta förbudet mot grisexport som Ryssland har infört av sanitära skäl. En öppning av marknaden på nytt skulle betydligt lätta på läget.
En tillfällig fördubbling av taket för de minimis-stöden till 30.000 euro per tre år, skulle hjälpa grissektorn men också mjölkproducenterna.
För att säkerställa gårdarnas kassaflöde borde kommissionen i god tid förbereda en utbetalning av förskott till jordbrukare enligt mönstret från 2015.
Finland stöder helhjärtat försöken att söka nya exportmarknader och avveckla tekniska handelshinder. Marknadsbevakningen borde stärkas och omfatta såväl priser som kostnadslägets variationer i medlemsländerna.
Det franska förslaget till europeiska exportkrediter är värt att undersöka. Finland stöder också en noggrannare ursprungsmärkning för mjölk och kött i förädlade produkter.
Stöd för mindre gynnade områden och kopplade stödbetalningar är viktiga för kontinuiteten. Finland efterlyser dessutom ett effektivt system för att trygga jordbrukarnas inkomster i krissituationer.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab