Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
4.3.2016 / Landsbygdens Folk
Frankrikes president buades ut på jordbruksmässa
Chiracs efterträdare Nicolas Sarkozy hade betydligt knepigare att vinna respekt hos publiken. Legendariskt blev mötet med en arg bonde som vägrade att fatta hans utsträckta hand. Dra åt h-te din idiot! löd presidentens ilskna reaktion.
Årets Salon de l’Agriculture blev en ovanligt svår vandring för den nuvarande presidenten François Hollande. President Hollande är säkert väl medveten om sin bristande popularitet, men förra lördagens rundgång var med säkerhet allt annat än angenäm.

Glåpord och hotelser
Vägen kantades av rasande bönder som buade ut presidenten. De argaste gick till och med till handgripligheter. "Odugling", "skitgubbe" och "fullidiot" var några av de mildare glåporden, som följdes av ljudliga krav på Hollandes avgång.
I ett kort anförande försökte Hollande försäkra att han hade uppfattat budskapet som ett rop på hjälp. Presidenten framhöll att han besöker mässan som ett uttryck för nationell solidaritet. Staten gör allt för att hjälpa jordbrukarna, försäkrade han.
Också jordbruksminister Stéphane Le Foll fick ta emot arg kritik. Till råga på allt lyckades några arga bönder rasera jordbruksministeriets monter. Två personer anhölls på kuppen och montern måste byggas upp på nytt.
En aning lugnare blev mottagandet för premiärminister Manuel Valls som anlände till morgonmjölkningen tidigt på måndagen. Men också premiärministern möttes av häftiga anklagelser och kritiska frågor av besvikna mjölkbönder.
I sitt anförande krävde Manuel Valls att detaljhandeln måste känna sitt ansvar och betala högre priser till producenterna. Men staten har inget inflytande på priserna, medgav premiärministern.
Den franska regeringen beviljade nyligen ett stödpaket på 500 miljoner euro till producenter av mjölk, griskött och nötkött. Dessutom ska böndernas sociala avgifter skäras ner drastiskt.

Stöd hos befolkningen
Men de franska bondeprotesterna visar inga tecken på att lugna ner sig. Enligt opinionsundersökningar har de ställvis militanta aktionerna en rätt stark förankring hos det franska folket.
Enligt en rundfrågning i början av februari fann 84 procent av de tillfrågade personerna att jordbrukarnas protester mot låga priser är berättigade. Något mer än hälften svarade att de är beredda att betala mer för maten.
Omkring 95 procent efterlyste rättvisare regler för handeln på ett sätt som stöder de inhemska producenterna och garanterar dem ett rimligt pris. 83 procent menade att de franska jordbrukarna har ett gott rykte.
En lika stor grupp uppgav att de saknade förtroende för regeringens förmåga att förbättra jordbrukarnas situation.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab