Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
4.3.2016 / Landsbygdens Folk
De grekiska bönderna tog bort sina vägspärrar
Blockaden av godstransporter har medfört massiva problem i Grekland. Nu är vi trötta och försöker undvika att göra livet svårt för andra befolkningsgrupper i vårt land, sade en talesman för de strejkande jordbrukarna enligt rapporter i grekiska medier.
Reträtten kan också bero på statsminister Alexander Tsipras löften att försöka ändra pensionsreformen för att sänka böndernas kostnader. Men än så länge har ingenting konkret hänt.
Tsipras försöker lösa konflikten genom att erbjuda bönderna skattelättnader. Dessutom skulle jordbruket beviljas en övergångstid på fem år för att anpassa sig till högre socialavgifter.
Men Tsipras kan inte göra några eftergifter utan samtycke av EU och Greklands fordringsägare. Representanter för EU skulle enligt grekiska medier besöka Aten denna vecka för att granska regeringens reformprogram.
Producenterna protesterar mot ett nytt pensions- och skattesystem som förutsätter att deras pensionsavgifter ska höjas från sju till tjugo procent. Dessutom ska jordbrukets skattelättnader strykas.
Producentorganisationerna befarar att reformen ska hota de fattiga böndernas existens. För att överleva skulle de bli tvungna att sälja sina småbruk till resursstarka storbönder och stanna kvar som lantarbetare.
Enligt grekiska medier kommer demonstrationerna att fortsätta i städerna. Blockaden av ämbetsverk och skattebyråer ska likaså upprätthållas. Bönderna hotar att igen köra upp sina traktorer framför parlamentet om deras krav inte får genklang.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab