Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
26.2.2016 / Landsbygdens Folk
Viktigt måna om energiintensiva näringars konkurrenskraft
Presskonferensen handlade närmast om överenskommelsen förra veckan mellan konsumentombudsmannen och Caruna. Ursprungligen ville bolaget höja sina priser för överföring av el med nästan 30 procent. Nu blir höjningen inte lika drastisk, eftersom bolaget i stället sänker grundavgiften på elöverföring med 25 procent under 12 månader.
Man räknar nu med en nettohöjning på cirka 15 procent av den skattebelagda slutsumman på elöverföringsandelen. De nya priserna är i kraft till utgången av 2017.
Priserna höjs dock, vilket kommer att försvaga konkurrenskraften för exempelvis växthusodlingen på både kort och lång sikt. Minister Rehn lovade återkomma till utmaningarna för de energiintensiva näringarna inom kort.
I och med överenskommelsen anser konsumentombudsmannen, överdirektrör Päivi Hentunen, att det inte längre är relevant att föra grupptalan mot Caruna. Energimyndigheten hade inte juridiska förutsättningar att lägga sig i Carunas aviserade prishöjningar, men konkurrens- och konsumentverket kunde göra det.
- Detta i och med att förhöjningen bedömdes vara oskälig, säger Päivi Hentunen.

Ny lag ska sätta tydligare ramar
Arbets- och näringsministeriet bereder nu en ändring av lagstiftningen som ska sätta ramar för innehavarna av elöverföring.
- Det är också frågan om att skydda konsumenterna. Det måste finnas tak på förhöjningar av det nu aktuella slaget och även på hur ofta man kan höja priserna, menar minister Olli Rehn. Det är i vilket fall som helst i allas intresse, också i bolagens, att reglerna blir klarare.
Enligt Olli Rehn måste samhället använda sig av rätten att besluta och stifta lagar, när det gäller basfunktioner och Finlands beredskapssäkerhet.
- Både reglerna och övervakningen av dem måste fungera på ett pålitligt sätt, säger minister Rehn. När andra ute i världen äger våra basfunktioner måste beslutsfattarna på hemmaplan vara noggranna med vad de besluter.
Ministern påminde om att också medborgarna måste ha förtroende för att samhället kan sköta basförsörjningen.
- När det gäller utländska bolags verksamhet i Finland måste de följa vår lagstiftning så länge den inte åsidosätter någon aktör i strid med internationella rätt.
Enligt Olli Rehn kan man ifrågasätta om det är bra att ha privata monopol när det gäller viktiga basfunktioner.
- Då talar vi ju inte längre om marknadsekonomi, säger han.
Han anser vidare att vissa grundfunktioner borde hållas i statlig ägo.
Ministern vill i alla fall påpeka att det nu investeras i ledningsnätet.
- Inför försäljningen av överföringen till Caruna var det stora problemet ju bristen på investeringar.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab