Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
26.2.2016 / Landsbygdens Folk
ÖSP:s ledning uppmanade Landsbygdsverket att korrigera bristerna i den elektroniska stödansökan
- Vi lovar att vi så snabbt som möjligt ska återkomma med ett skriftligt svar på era krav och förslag.
Det svaret gav Landsbygdsverket Mavis avdelningschef Leena Tenhola till ÖSP:s ledning som uppvaktade myndigheten i Seinäjoki i tisdags. ÖSP:s förbundsordförande Mats Nylund läste upp och överlämnade uppmaningen bestående av fyra huvudpunkter.
För det första förutsätter ÖSP att Mavi ger jordbrukarna möjlighet att korrigera uppenbara fel i stödansökningarna för 2015 och betala ut stöden som inte har utbetalats på grund av bristerna i det elektroniska stödsystemet Vipu.
- Vi är här på grund av att ett tiotal av våra medlemmar hade stora problem med den elektroniska stödansökan Vipu i fjol. Systemet fungerade inte tillfredsställande och vi uppvaktar er för att föra fram det här, säger Nylund.
På plats var också ÖSP:s viceordförande Tomas Långgård och verksamhetsledare Jan-Ove Nyman. Långgård betonade att Mavi i fjol uppmanade jordbrukarna att ansöka om stöden elektroniskt.
- Men kontrollprogrammen var inte utvecklade färdigt och det bidrog mycket olyckligt till att en del jordbrukare hamnade i kläm och inte fick en del självklara stöd som till exempel grundstödet utbetalade.
ÖSP kräver att de jordbrukare som på grund av det bristfälliga systemet ska få stöden utbetalade. På den frågan svarade avdelningschefen Tenhola så här:
- Det är för tidigt att säga och i nuläget kan jag enbart hänvisa till att vi ska ge ett skriftligt svar. Men jag kan säga att Mavi inte har möjligheter att bestämma det här. För att det ska ske måste ministeriet ge oss en möjlighet att godkänna de ansökningar som inte kom in i fjol.

Tjänsten öppnas sent också i år
ÖSP lyfter också fram vikten av att Vipu-tjänsten öppnas i tid i år. Helst redan den första april. Men enligt Tenhola är det inte möjligt.
- Vi har fortfarande mycket arbete med fjolårets stödutbetalningar och det gör att vi inte hinner. Men vi delar ÖSP:s åsikt och jag hoppas att systemet kan starta tidigare i samband med ansökan 2017 eller 2018. Vi strävar mot samma mål, säger hon.
I uppmaningen kräver ÖSP också att Mavi återinför registreringsanmälan. Registreringsanmälan på papper har MAVI tidigare år skickat ut till alla jordbrukare, både till de som ansökt på pappersblanketter och till de som ansökt via den elektroniska ansökan.
Har något varit felregistrerat har jordbrukaren i tid kunnat reagera och få ansökan rättad och få utbetalt de stöd som jordbrukaren har rätt till.
- Mavi tog bort registreringsanmälan år 2015, vilket var ett mycket olyckligt beslut som lett till många oönskade problem, konstaterar Nylund och Långgård.
Utöver det konstaterar de att Vipurådgivaren har varit ett bra verktyg för jordbrukaren för att säkerställa att stödansökan blir korrekt ifylld.
- Att den inte fungerade år 2015 är en stor orsak till antalet uppenbara fel i stödansökningarna. Mavi bör nu göra sitt yttersta så att Vipurådgivaren fungera under årets stödansökan.
I samband med uppvaktning drog Nylund paralleller till när Finland prövade elektronisk röstning i samband med kommunalvalet 2008. I till exempel Grankulla där röstningssystemet fungerade bristfälligt togs valet om helt.
- Jag anser att det går att dra paralleller till fjolårets stödansökan och kommunalvalet 2008. Om ett elektroniskt system inte fungerar optimalt måste det finnas möjligheter att få göra om det för de som drabbas, säger han.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab