Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
26.2.2016 / Landsbygdens Folk
Ny medlem i ÖSP: Viktigt att jordbrukarna arbetar tillsammans
Vad var det som fick honom att ansluta sig?
- Jag tycker det är bra att ÖSP finns och att vi svenskspråkiga jordbrukare har ett sorts fackförbund som arbetar för oss. Vi behöver en organisation som för vår talan och därför valde jag nu att bli medlem och inte längre stå utanför, säger Lindberg.
- En till sak som ÖSP förespråkar är att handla inhemskt, vilket ligger väldigt högt på min prioriteringslista.
Mathias Lindberg började arbeta som potatisodlare 2010 när han och hustrun Nina tog över morföräldrarnas jordbruk. Mathias hade själv ingen erfarenhet av yrket utan var utbildad datanom och snickare.
- Jag hade faktiskt knappt hållit i en spade innan jag blev jordbrukare. Jag växte upp i Skaftung och där stöter man på fem stenar innan man lyckats gräva tio centimeter, säger han och skrattar.
- Men min morfar var jordbrukare, tyvärr så dog han samma år jag blev född. Men yrket finns väl i generna, fortsätter han.

Ny jordbrukare
I samband med generationsväxlingen utbildade han sig till landsbygdsföretagare vid Yrkesakademin i Österbotten. Nu har familjen, som också består av två småbarn, snart sex år bakom sig som jordbrukare. Men varför dröjde det så länge innan han beslöt sig för att gå med i ÖSP?
- Det var så mycket på en gång när vi tog över. Generationsväxlingar är ganska komplicerade och jag hade också mycket att lära som ny potatisodlare. Jag visste om att ÖSP fanns men jag ville först känna mig trygg i verksamheten innan jag ville gå med, säger han.
Och fortsätter:
- Men nu är verksamheten i full gång och nu beslöt jag mig för att kavla upp ärmarna och vara solidarisk mot alla andra jordbrukare som är medlemmar.
Varför är det viktigt?
- En ensam jordbrukare får inte sin röst hörd. Eftersom vi har ett förbund som för alla medlemmars talan får vi en gemensam och starkare röst och möjligheterna att påverka ökar. Därför var det självklart för mig att gå med, säger Mathias.
Var det svårt att bli medlem?
- Nej, absolut inte. Jag tog kontakt med en bekant i Dagsmark, och samma dag kom ett samtal från ÖSP-kanslisten Gun Boström i Vasa. Det var inga som helst problem.
Han blev också inspirerad att bli medlem i samband med ett potatisseminarium på Bötomberget i fjol.
- ÖSP:s ordförande Mats Nylund var en av föreläsarna på seminariet och jag tyckte han sa många bra saker. Det var då jag på allvar insåg att ÖSP gör ett viktigt arbete och det var efter det som jag bestämde mig för att själv bli medlem.

Vill aktivera sig
Mathias har inga planer på att förbli en passiv medlem. När han väl har blivit medlem tycker han det är viktigt att på sikt också engagera sig i förbundets verksamhet.
- När jag går in för en sak gör jag det inte halvhjärtat. Men jag är så pass ny medlem ännu och här i nejden finns många duktiga förtroendevalda. Men jag tror det blir naturligt att engagera sig när det uppstår frågor som jag anser är viktiga. Först vill jag lära mig mera om ÖSP och verksamheten och planen är att jag ska engagera mig mera i framtiden. Jag anser att alla medlemmar borde tänka på samma sätt för det är viktigt att alla aktiverar sig, säger han.
Familjen Lindberg blev medlem i ÖSP i november i fjol. Tanken var att de skulle delta i den lokala midvinterfesten som ordnas årligen för att knyta kontakter.
- Men barnvakten blev sjuk så vi tvingades tyvärr lämna återbud.
Mathias anser att det är bra att ÖSP:s lokalavdelningar ordnar olika typer av evenemang. Men han poängterar att man som jordbrukare inte alltid har möjlighet att delta.
- Det ordnas en hel del resor, men jag tror att många jordbrukare inte alltid kan delta, speciellt djurbönder. Det kan till och med bli en liten press på att vara med på allt och det kan också bidra till att vissa blir passiva. I stället kanske ÖSP lokalt kunde ordna mera gårdsbesök i nejden så att vi kan lära av varandra. En del jordbrukare vill också helst vara för sig själva och det måste också respekteras, säger han.

Mera fokus på hälsan
ÖSP har i några år satsat i högre grad på evenemang som fokuserar på medlemmarnas hälsa. Det tycker Mathias är positivt.
- Jag rör på mig mycket själv och tycker det är viktigt som jordbrukare att tänka på hälsan. ÖSP bör satsa mera evenemang som ger jordbrukarna möjligheter och skräddarsy program som går ut på att röra på sig och lära sig mera om den biten.
- Ett tips vore att ge enskilda jordbrukare möjlighet att etablera en kontakt med en personlig tränare, säger han. Många bönder har tyvärr förbrukat sina kroppar då de når pensionsåldern, men med rätt träning kan det undvikas.
Familjen Lindberg odlar potatis samt växelbruk och trots att tiderna har varit svåra för potatisnäringen har han framtidstro.
- Jag skulle inte ha valt yrket om jag inte tror på framtiden. Det viktiga är att investera smart och göra rätt, och med att investera smart menar jag att handla inhemskt och lokalt för en bättre framtid i detta land.

TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab