Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
22.8.2002 09:09:22 / Agrolink
Rekordskörd av vete och havre förväntas

I år förväntas den största vete- och havreskörden sedan år 1990. Enligt uppskattning av Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral (TIKE) skördas denna höst över 560 miljoner kilo vete samt så gott som 1480 miljoner kilo havre.

Trots att korn är det enda sädesslag vars odling har minskat, är det fortfarande både på basen av areal och skörd vårt mest odlade sädesslag. Bärgningen av säden torde bli klar exceptionellt tidigt om vädrets makter det tillåter, eftersom växtperioden är ungefär tio dagar före den normala tidtabellen.

Totalskörden är enligt utsikterna i år så gott som 3,8 miljarder kilo eller ca. 3 procent större än föregående år. Ökningen av sädesskörden beror på att odlingen av brödsäd, dvs. vete och råg har ökat. Eftersom vårsäden på många håll på de huvudsakliga odlingsområden för brödsäd har lidit av torkan, blir hektarskörden på många orter mindre än det normala. Däremot förväntas skörden av råg bli 27 % större.

Skörden av fodersäd blir lika stor som föregående år, dvs. ungefär 3,1 miljarder kilo. Ökning av havreskörden med nästan 190 miljoner kilo kompenserar helt minskningen av kornskörden. Havreskörden blir rekordstor, eftersom den ökade arealen och större förväntad hektarskörd än i fjol ökar skörden med 15 %. Havren har, av vårsäden, lidit minst av torkan. Torkan har inverkat skadligast på korn och skördenivån blir mindre än det normala.

Helhetsskörden av ensilage förväntas bli god i år. Torkat hö bärgas mindre än föregående år, fastän hektarskörden är god. Arealen för torkat hö fortsätter såsom under tidigare år att minska. Skördeförväntningarna för potatis, ärter och oljeväxter skiljer sig inte nämnvärt från skörden föregående år.

 Uppskattningen av skörden är vad gäller arealerna för odlingsväxterna baserade på uppgifterna som odlarna lämnat i stödansökningarna. Uppgifterna om skördenivån är baserade på den uppskattning gällande sitt eget område som de sakkunniga på landsbygdscentralerna har givit. Uppskattningen beskriver situationen den 10.8. Följande uppskattning av skörden, som beskriver situationen den 2 september, publiceras i medlet av september.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab