Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.2.2016 / Landsbygdens Folk
Carunas chockhöjning togs emot med bestörtning
Det var för några veckor sedan som Caruna - som äger elnätet i stora delar av Sydösterbotten - meddelade sina kunder per post att överföringsavgiften på el ska höjas med cirka trettio procent. En höjning som kostar näringslivet i regionen miljoner euro per år.
- I likhet med många andra läste jag inte brevet så noggrant och de flesta av oss missade att de skulle höja priserna utan det var först senare som vi började inse vad som var på gång, säger han.

Stor kostnadsökning
För Ulf Harf, som har en året runt-odling på 6.400 kvadratmeter, 0,64 hektar, innebär den höjda avgiften en märkbar ökning av produktionskostnaden.
- Jag räknar med en kostnadsökning på litet under 10 euro per kvadratmeter och det innebär totalt cirka 55.000-60.000 euro för hela anläggning med den här prishöjningen. Vi gurkodlare tar den hårdaste smällen, eftersom vi har högre effekt per kvadratmeter jämfört med tomatodlare, säger han, och påpekar att den ökade kostnaden omfattar alla som har konstbelysning.
Elpriserna är som bekant på en relativt låg nivå och det är det enda som gläder efter Carunas besked, förklarar Harf.
- Men elpriset kommer inte att hållas på en låg nivå hela tiden utan det kommer också att stiga. När det gör det ökar kostnaderna ytterligare för oss och det har inte den här näringen råd med. Vi är pressade tillräckligt redan, menar han.
En förhöjd produktionskostnad i form av högre elöverföringsavgift kommer inte att innebära slutet för växthusnäringen. Men i kombination med pressade producentpriser och minskat stöd kommer höjningen att få konsekvenser för många.

Investeringar läggs på is
Harf är en av de som tvingas fundera om.
- Jag har kommit överens med banken om att amortera mindre på lånen i sommar eftersom jag planerade att testa LED-ljus. Men nu får vi se hur det blir med den saken. Som växthusproducent blir man försiktigare och många kanske nu hamnar att lägga en del planerade investeringar på hyllan, säger han.
Växthusnäringen har varit medveten om att Caruna kan höja överföringsavgiften. Så även Harf.
- När Fortum sålde elnätet till Caruna visste de flesta av oss att avgiften troligen kommer att höjas. Vi har också vetat att elnätet ska och bör moderniseras och att det kommer att bidra till höjda avgifter. Men att den skulle bli så här stor kom som en överraskning. En orsak till att höjningen kom nu tror Harf kan bero på att energimyndigheten höjde taket för avkastning på vinst för elöverföringsbolag från 3 procent till 6 procent vid årsskiftet.
- Drygt två månader senare meddelar Caruna om höjningen av priserna och jag tror att det kan ha att göra med att avkastningstaket har höjts. De kan ta ut mera i vinst, men skyller på att elnätet måste förnyas. Enligt mig spelade energimyndigheten Caruna rakt i händerna, säger Harf.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab