Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.2.2016 / Landsbygdens Folk
Orkla tecknar potatiskontrakt men med krympande arealer
- Vi har haft cirka 60 kontraktsodlare på Åland och räknar med att de blir något färre i år, säger chipsfabrikens odlingschef Christer Clemes.
Orsaken till att Orkla med Clemes ord "drar ner på kontrakten" både på Åland och i Nyland är att det efter fjolårets rekordskörd finns ett stort överskott i lager för fabrikens djupfrysta produkter. Därmed minskar framför allt odlingen av de potatissorter som varit säkrast att odla och tålt torka bäst.
I stället styrs årets kontraktsodlingar mera till potatissorter som används för framställningen av chips.
- Chipsproduktionen ökar, men vi söker också en ersättare till sorten Saturna som varit råvara för chips, säger Clemes och hoppas att de åländska odlingskontrakten ska vara klara i mitten på nästa vecka.
Chipsfabriken har de senaste åren gjort vinster på drygt 10 miljoner euro, men Pasi Flinkman som är vd för Orkla Confectionary & Snacks i Finland säger efter förra veckans diskussioner med landskapsregeringen att man nu inte ser enbart på lönsamheten för enskilda fabriker utan till lönsamheten per affärsområde och bolag inom koncernen.
För bara några månader sedan har chipsfabriken fått investeringsstöd av landskapsregeringen för en ny fritösanläggning, men Flinkman säger att Orkla inte är ute efter kortsiktiga stöd utan långsiktiga insatser om fabriken ska bli kvar på Åland.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab