Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.2.2016 / Landsbygdens Folk
Det blir havreexport från Österbotten
Grannas understryker att Polar Oats, som har SLC och MTK som delägare, fortfarande är intresserat av att köpa in mer foderhavre. Den överenskomna mängden på 3.000 ton är inte riktigt uppfylld ännu. Dessutom kan lastfartyget ta större mängder än så. - Alla som är intresserade att slå till ska ta kontakt med mig eller Polar Oats. Det finns fortfarande plats för mer foderhavre, säger han.
Från och med den 15 februari kan foderhavre börja transporteras till lagret vid hamnen i Vasklot i Vasa. Leveranstiden avslutas den sista mars och därefter transporteras spannmålen med fartyget till Tyskland där köparen finns. Likviden utbetalas inom april månad.
På grund av världsmarknadspriserna på spannmål har gått ner har priset för foderhavren i det här fallet reducerats med 5 euro till 140 euro per ton.
- På grund av att det drog ut på tiden har priset justerats nedåt. Men det är ändå konkurrenskraftiga priser, påpekar Grannas.

Nya försök i framtiden
Det här är första gången som en export av spannmål från Österbotten har genomförts i odlarregi. ÖSP har varit delaktiga och hjälpt till att få en tillräckligt stor mängd i samarbete med Polar Oats.
- Vi har under den här processen visat att vi kan påverka marknaden genom att ta själva ta tag i försäljningen. Om det finns efterfråga på österbottniskt foderhavre i framtiden hoppas jag att vi lyckas genomföra liknande initiativ. För vi måste alla bli bättre på att utreda om det finns nya marknader och möjligheter för att få ett så bra pris som möjligt för vårt spannmål. Det här är ett bra exempel på hur vi kan greppa marknaden bättre och påverka själva, vilket nästan är ett måste i dagens läge, förklarar Grannas.
Merparten av foderhavren har sålts av odlare i Sydösterbotten.
- Det är där spannmålsodlingen finns i Österbotten samtidigt som antalet husdjursgårdar inte är lika stort som i de norra delarna av landskapet. Syftet är inte att konkurrera med till exempel foderkorn utan det är just foderhavre som inte används av husdjursgårdarna, betonar Grannas.
Spannmålsodlaren Bengt Eklund i Närpes är en av de som har sålt foderhavre. Han är mycket nöjd över uppslutningen bland odlarna åtminstone i Närpes.
- Intresset har varit stort bland odlare i Närpes och med tanke på alla svängningar som det här projektet har inneburit kan vi vara nöjda över de mängder vi fick ihop här. Utöver det har vi på grund av den dåliga sommaren haft kvalitetsproblem så med tanke på det kan vi vara nöjda med att vi rodde den här affären i hamn, säger Eklund, tillika ledamot i ÖSP:s spannmålsutskott.
Men han beklagar att processen drog ut på tiden.
- Jag tycker det har tagit för länge och det hade varit positivt att få affären klar redan i höstas. Jag tror också att det under ett normalt skördeår hade varit lättare att få ihop större mängder från andra delar av Österbotten. Det är också en ny process för oss och det har varit många pusselbitar som har varit tvungna att falla på plats.

Intressant process
Eklund tycker också att det har varit en intressant process att odlarna själva i samarbete med ÖSP, MTK och Polar Oats har genomfört en export av foderhavre för första gången någonsin.
- Jag tycker det är positivt att vi själva tagit tag i det. Det har också varit intressant att se hur prisbilden ändrades över en natt när projektet kom igång. Vi har varit med och påverkat marknadspriserna uppåt och det tycker jag också är ett bevis för att många köpare har större marginaler än vad de avslöjar åt oss.
Eklund ser gärna att en liknande export ordnas i framtiden.
- Nu har vi lärt oss mycket och för att processen ska underlättas i framtiden om det blir aktuellt är att vi borde gå in för kontrakt och vara säkra på mängderna som köps in för det skulle också kanske ha en positiv effekt på uppslutningen.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab