Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.2.2016 / Landsbygdens Folk
Gåtfulla stölder av ostar gäckar holländska bönder
Ostens kvalitet varierar med åldern. De typiska holländska sorterna Gouda, Leerdamer, Edamer etc. klassificeras enligt lagringstid. Unga ostar är billigast medan ostar som lagras längre än ett år betingar det bästa priset.
Nu har de holländska gårdsysteriernas sammanslutning Bond van Boerderij-Zuivelbereiders slagit larm hos sina medlemmar. Gamla, fina och dyra ostar har börjat försvinna spårlöst ur gårdarnas lager och fenomenet sprider sig.

Tömmer lagren med snabba räder
Tjuvarna är fräcka, snabba och förstår sig på ost. Det handlar om organiserad brottslighet, misstänker producentorganisationen. Banden slår i första hand till mot mindre gårdar, som inte har ett lika effektivt stöldskydd som stora producenter.
Marjo Huijsman på gården Zuidgeest är ett av offren. En morgon var gårdens lager tomt. Sammanlagt två ton ost saknades till ett värde av omkring 18.000 euro. Elledningarna hade kapats, telefonlinjen likaså, berättar Huijsman för nättidningen nrs.nl.
Några dagar tidigare fick en annan ostproducent i omgivningen ett liknande besök av objudna gäster. Lagret hade tömts på 88 ostar. Bonden Joris Mathijssen värderar skadan till 10.600 euro.
Nya stängsel måste riggas upp. Och så skaffade vi en hund, säger Mathijssen till nrs.nl. Efterforskningar visar att en lång rad andra gårdar också har haft påhälsning av osttjuvar. Det råder inget tvivel om att organiserade ligor är på hugget.
Enligt de holländska journalisternas utredningar har ostar för minst 90.000 euro stulits från bondgårdar under fjolåret. Mörkertalet torde vara betydligt högre, eftersom stölderna än så länge utreds lokalt. Polisen saknar en helhetsbild.

Kännbara förluster
Stölderna medför betydande avbräck för mindre producenter. Försäkringarna ersätter visserligen de nominella förlusterna men kännbara intäkter faller bort då den unga osten först måste mogna. Det dröjer månader innan gården igen har äldre ostar att sälja.
I värsta fall vänder sig uppköparen till en annan leverantör under mellantiden. Bond van Boerderij-Zuivelbereiders uppmanar därför sina medlemmar att förbättra stöldsäkerheten i sina ostlager.
Organisationen är säker på att stölderna utförs av professionella ligor. Tjuvarna agerar utan att lämna minsta spår. Bara de allra värdefullaste ostarna duger. Mycket tyder på att ligorna kommer från Östeuropa.
Holländarna hänvisar till att stulen ost är svår att avyttra på närmarknaderna. Varje ost förses med en serienummer som gör det möjligt att spåra produkten. Dessutom är branschen liten. Alla känner alla.
En nära misstanke är att ostarna till slut landar i Ryssland, där utländsk kvalitetsost numera är bristvara så länge importen av EU-ost är förbjuden. Räderna kan vara beställningsjobb för välbärgade ryska kunder.
Ovissheten sätter fart på rykten och spekulationer. Polisen vill än så länge varken bekräfta eller dementera ett sammanhang. Under tiden installerar gårdsysterierna tjuvlarm och inbrottssäkra dörrar på löpande band.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab