Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.2.2016 / Landsbygdens Folk
Agrarbudgeten under ny lupp
EU:s budgetkommissionär Kristalina Georgieva (Bulgarien) tog upp EU:s utmaningar på budgetområdet under en första kongress om långtidsbudgeten (MFF) efter år 2020. Hon efterlyser nya tänkesätt i budgetarbetet.
Jordbruks- och regionpolitiken är traditionellt de största posterna i EU-budgeten. Men Georgieva tror att budgetberedningen måste bygga på förändrade premisser i framtiden. Resultaten ska lyftas fram tydligare.
Georgieva vill starta en omfattande process tillsammans med de övriga EU-institutionerna för att skapa en mer resultatorienterad EU-budget. Hon efterlyser en budget med mervärde - och ställer frågan om CAP ger det önskade mervärdet.
En halvtidsöversyn av långtidsbudgeten fram till 2020 ska genomföras nästa år. Då ska CAP-reformen från 2013 utsättas för en kritisk granskning. Det kan bli aktuellt att exempelvis ställa förgröningens funktioner mot kostnaderna, säger Georgieva.
Agrarkommissionär Phil Hogan vill kämpa för en oförändrad jordbruksbudget, men medger att det inte blir lätt att försvara jordbrukets intressen i den förändrade situationen. De nya utmaningarna tär på EU:s knappa resurser.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab