Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.2.2016 / Landsbygdens Folk
Nytt skede för skogsägarna
- Det har lett till att medlemsantalet har skjutit i höjden både för oss på SLC och i MTK, säger Mats Nylund. Sedan tidigare har SLC haft ett nära samarbete med MTK i bevakningen av skogsfrågor, men det här blir säkert ett år då vi måste söka oss själva inom båda organisationerna.
Samtidigt är det enligt Mats Nylund viktigt att bevakningen fortsätter på en intensiv nivå:
- Skogsindustrin har investerat stort och investeringarna fortsätter. Det kommer att öka det årliga behovet av virke med tio miljoner kubikmeter inom kort, och det virket tas i huvudsak från de privata skogarna, det vill säga skogsvårdsföreningsmedlemmarnas skogar. Inom lagstiftningen har vi bland annat den nya lagen om finansiering av hållbart skogsbruk. Den har trätt i kraft men tillämpningen har medfört onödigt mycket byråkrati, säger Mats Nylund som också är ÖSP:s ordförande, SLC:s första viceordförande och medlem i riksdagens jord- och skogsbruksutskott för SFP.
Han hänvisar vidare till regeringsprogrammet där det finns en skrivning om underlättande av generationsväxlingar i skogsbruket. Därutöver är han säker på att även regeringens bioekonomiska spetsprojekt kommer att beröra skogen.
- Allt det här gör att bevakningen av skogsägarnas intressen är viktig.
Den största och viktigaste uppgiften är i alla fall bevakningen av marknaden, menar Mats Nylund.
- Uppköparsidan, det vill säga skogsindustrin är väl organiserad i sin förening, som satsar mångfalt på sin bevakning jämfört med de resurser vi har haft till förfogande. Vi har jobbat hårt men nu ska vi bli bättre, det har vi möjligheter för nu när vi har skapat en stor organisation, som vi kan använda för att förverkliga våra mål.
Mats Nylund har förväntningar på att den nya organisationen åstadkommer förbättringar inom en överskådlig framtid och att han har möjligheter att göra en insats.
- Uppdraget stöder mitt riksdagsmannaskap och mina uppdrag som förtroendevald jordbrukare. Det är ju ganska långt samma mandat, säger han.

Veckans LF kan läsas av alla online
De finlandsvenska skogsägarna är alltså från och med årsskiftet organiserade i SLC via sin skogsvårdsförening. I den anledningen är veckans tidning ett temanummer om skog. Den kommer hem till alla skogsägare som är medlemmar i sin skogsvårdsförening.
För att fira de nya skogsägarmedlemmarna har vi lagt ut en länk på internet så att den här tidningen kan läsas av alla online. Här har du länken: http://landsbygdensfolk.slc.fi/
Mycket läsnöje!

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab