Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
5.2.2016 / Landsbygdens Folk
Marknaden måsta avgöra virkets mått och kvalitet
- Men allmänt kan jag väl säga att strävan är att vi ska kunna få ut mera virke från skogarna och att vi måste få virkesförsörjningen att fungera. I många frågor stämmer skogsägarnas och industrins åsikter i alla fall överens och jag tror nog att parterna kan arbeta för tillväxt på marknaden.

Stödansökan till mitten av juni
LF träffade minister Tiilikainen tillsammans med 1.300 jordbrukare inför Raisioagros kryssning som inleddes i onsdags. Under en allmän intervju inför publik påminde ministern om att jordbrukarna i år kan lämna in sin stödansökan i mitten av juni.
- Man kan dock börja redan i mitten av april att fylla i sin ansökan, men man hinner göra en sista koll senare, sade han. För många borde det här vara bekvämare.
Det motiverade ministern med att om inte alla så har åtminstone de flesta hunnit så vid den tiden och då behöver man inte ändra sin ansökan längre.
Således slopas också blankett 117 och anmälan om ändring av såningsarealer i år.
Orsaken till att ansökningstiden nu kan förlängas anges vara att de flesta jordbrukarna numera lämnar in sin ansökan via Internet, i fjol var andelen 86 procent.
- Men det är också viktigt att ni har ansökan ifylld i tid, för om den blir försenad får man inget stöd. Vänta därför inte till sista kvällen utan gör den klar några dagar i förväg, uppmanade ministern.
På en fråga om vad staten kan göra åt den minskade jordbruksinkomsten svarade minister Tiilikainen att ett sätt är att minska på pappersarbetet. Då kan jordbrukarna ägna mer tid och koncentration åt sitt egentliga arbete.

Finland ett miljövänligt land
På en annan fråga om hur Finland deltar i förbättringen av världens miljö svarade ministern att Finland bland annat ser om sitt eget hus.
- Vi är bland de miljövänligaste och mest miljömedvetna länderna i världen, sade Kimmo Tiilikainen. Bland orsakerna finns vår höga andel förnybara energi. Jordbrukarna har också bidragit till detta, och det irriterar mig att bönderna ofta hängs ut som miljöbelastare i den allmänna debatten, fastän de också jobbar för miljön. Vi har goda förutsättningar att utveckla jordbruket ytterligare under miljömässigt hållbara förhållanden.
Bland förutsättningarna finns enligt minister Tiilikainen flexibilitet i förordningarna, till exempel nitratdirektivet, samt en fungerande miljöersättning.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab