Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
5.2.2016 / Landsbygdens Folk
Franska grisbönder anklagar Tyskland för skattefusk
De franska grisproducenterna har grundat ett "kollektiv mot agrar skattedumpning i Europa", som anklagar Tyskland på de franska grisproducenternas vägnar. Kollektivet hänvisar till betydande konkurrensnackdelar, skriver nyhetsbrevet La Breve Agricole.
Under de senaste fem åren har de tyska producenterna tjänat 250 miljoner euro genom skattemässiga fördelar. Med den tyska statens goda minne har landets grissektor tagit marknad av Frankrike med dumpingpriser, heter det i klagomålet.
De franska grisbönderna har länge klagat över att Tyskland och Spanien förstör den franska prisnivån genom låga priser. Av denna anledning blockerade franska bönder gränsen till Tyskland redan förra sommaren.

Grotesk anklagelse anser tyskarna
De tyska producenterna är i sin tur förnärmade över anklagelserna om skattefusk. Den tyska producentorganisationen Deutscher Bauerverband försäkrar att medlemmarna betalar skatt precis som alla andra i EU.
Tyskarna upplyser om att man noga följer bestämmelserna. Den tyska lagstiftningen tillåter en gång för alla en förenklad beskattning för små och medelstora jordbruksföretag. Dessutom omfattas tyska livsmedel av en nedsatt mervärdesskatt på sju procent.
De tyska skattelagarna har fastslagits nationellt. De har prövats och godkänts med avseende på europeisk rätt. Om den franska staten har gått in för andra beskattningsmodeller bör detta accepteras, fastslår DBV.
Det finns ingen orsak för grannländerna att klaga. Den franska kritiken mot tyska grisproducenter är ogrundad och ska tillbakavisas med besked. Klagomålet till EU-kommissionen är rent ut sagt groteskt, dundrar de tyska producenterna.
Enligt DBV försöker de franska producenterna skyla över sin svaga konkurrenskraft och misslyckade prisavtal genom att klaga på grannarna. Fransmännens situation är ett direkt resultat av deras evinnerliga gnäll efter statligt bistånd, inskärper tyskarna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab