Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
5.2.2016 / Landsbygdens Folk
Phil Hogan betonar vikten av förenkling av jordbruksstöden
- Jag hoppas att lindringarna skulle avlägsna stressen och ångesten som många hårt arbetande jordbrukarfamiljer känner när de fyller i sina formulär, sade kommissionären på förra veckans pressmöte med jordbruksjournalister från de europeiska länderna. Han valde att prioritera förenklingsåtgärderna.
Phil Hogan erkänner att jordbrukarfamiljerna ofta känner att man är ute efter att ertappa dem för misstag när de ansöker om de direkta stöden.
- Formulären fylls i vid köksborden på nätterna eller så alltmer på hemdatorerna, sade kommissionär Hogan. Några månader senare anländer sedan inspektören och om det finns mycket fel i ansökan kan jordbrukarna drabbas av sanktioner och stöden beskärs. Det här kan leda till en känsla av att man är missförstådd och blir trakasserad. Det uppstår en atmosfär av fruktan i synnerhet som upprepade misstag leder till hårdare påföljder.
Kommissionären konstaterade dock att jordbrukarna handlar i god tro.
- Stöden är en livsviktig del av många jordbrukares inkomst, sade han. Den stora majoriteten av jordbrukarna är ärligt folk som gör ett hårt jobb under svåra förhållanden. Att behandla ett ärligt misstag som en lagöverträdelse är inte rejält, menade Phil Hogan. Dessutom så står det inte i proportion till verkligheten, i synnerhet inte om misstaget är litet och det är första gången det har hänt.
Det är alltså mot den här bakgrunden som EU-kommissionären nu föreslår nya system och ett gult kort för förseelser som händer första gången.

Förhandskoll ska eliminera fel
Enligt kommissionären handlar det i alla fall inte om att låta bönderna komma lättare undan. Han har också en annan ändring på kommande: den handlar om en möjlighet för förhandskoll av stödansökningar som myndigheterna skulle utföra innan ansökan formellt slås fast. Med den här möjligheten hoppas kommissionären att misstagen minskas.
- Därigenom borde man kunna försäkra jordbrukarna om att deras ansökningar är korrekta, sade han. Det här skulle också flytta tyngdpunkten för de nationella myndigheterna från att agera poliser gentemot jordbrukarna till att i stället bistå dem med att fylla i ansökningarna korrekt.
- Därigenom skulle också jordbrukarna få bara de bidrag som de har rätt till, varken mer eller mindre.
Det här tycker kommissionären är rent spel gentemot bönderna och även gentemot skattebetalarna.
- Med färre misstag minskar också risken för att en sund finansiell förvaltning av den gemensamma jordbrukspolitiken äventyras. Vi ska jobba med olika alternativ, men det ska vara så att vi fyller villkoren i stället för att utgå ifrån att vi inte gör det.

Också överläggningar om förgröning
Phil Hogan påminde vidare om att han i anslutning till strävandena att förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken också öppnade för överläggningar om förgröningen i det direkta stödet.
- När reformen godkändes var det överenskommet att kommissionen skulle granska reglerna kring de så kallade ekologiska fokusarealerna efter det första året de varit i kraft. Avsikten är att överläggningarna pågår tills 8 mars. Jag uppmuntrar alla intresserade att komma med sina synpunkter på hur förgröningen har fungerat under det första året, bland annat utgående från den fortsatta förenklingen av den gemensamma jordbrukspolitiken.
Med tanke på mellangranskningen nästa år är Phil Hogan rädd för att det började uppstå en trötthet på reformer.
- Vi måste i alla fall senast i slutet av 2016 bilda oss en uppfattning om hur intentionerna med förgröningen har uppfyllts så som det var avsett i anslutning till godkännandet av CAP-reformen 2013. Den uppfattningen anger sedan riktningen av de beslut vi måste fatta om förgröningen 2017.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab