Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
19.8.2002 09:26:47 / LF
Kraftigt ökad veteareal i Finland
Enligt förhandsuppgifter över årets odlingsarealer har betydande förskjutningar skett mellan enskilda grödor. Mest iögonfallande är odlingen av vete, som är 40.000 hektar större än vad man räknat med i de kalkyler som gjorts upp i vintras.
Vetearealen kommer att överstiga 170.000 hektar, medan staten och producenterna kalkylerade med 130.000 hektar i det stödpaket som blev klart i slutet av fjolåret.
- Eftersom parterna satte ett tak för hur stort ett anslag som får användas för hektarstödet till veteodlingen kan vi komma att stå inför en beskärning av det utlovade stödet på 110 euro per hektar, säger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström.
För att en beskärning ska kunna undvikas måste man hitta ett extra anslag för veteodlingen. Under höstens lopp kommer det att klarna om det finns eventuella inbesparingar inom övriga sektorer, som ger möjlighet för clearing.
Speciellt under de senaste åren har användningen av vete som foder på gårdarna och inom foderindustrin ökat märkbart. Men det finns rätt stora variationer mellan olika år beroende på väderförhållandena. Sedan EU-anslutningen har användningen av fodervete i det närmaste fördubblats.
I det här skedet kan man inte direkt peka på vilka grödor som har minskat i motsvarande grad, men åtminstone vad gäller maltkornet har producenterna i årets stödansökningar kryssat för en mindre areal än tidigare.
- Det beror troligen på att man tidigare hade lättare att kryssa för maltkorn, eftersom man inte hade något att förlora på det. Enligt den senaste stöduppgörelsen kan man emellertid få stöd för foderspannmål om man låter bli att kryssa för odling av maltkorn. För dem som aktivt har gått in för att odla maltkorn har det knappast skett större förändringar.
Redan tidigare under den här sommaren har man räknat med att CAP-ensilagearealen kommer att minska något jämfört med fjolåret, vilket gör att man klarar gränsen på 200.000 hektar.
Däremot är det möjligt att ansökan om nationellt vallstöd ökar så pass mycket att totalanslaget för ändamålet inte helt räcker till.
Vad gäller CAP-arealen så måste man räkna med en överskridning också i år. Överskridningen blir eventuellt något större än i fjol, kring 4 procent. I fjol överskreds arealen med cirka 3 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab