Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
18.12.2015 / Landsbygdens Folk
Små tillägg till statsbudgeten jämfört med regeringens förslag
I betänkandet föreslås inga höjningar av anslagen för nationellt stöd nästa år, vilket främst producentorganisationerna SLC och MTK hade hoppats på för att uppnå en överenskommelse om det nationella stödpaketet för nästa år.
Anslaget för rådgivningen blir nu sammanlagt 5,873 miljoner, så som finansutskottets jordbruksdelegation föreslagit. Jämfört med regeringspropositionen är det en ökning med 1,3 miljoner, varav 1,152 miljoner har avsetts direkt för ProAgrias rådgivning och 48.000 euro för utveckling av elektroniska tjänster och rådgivning inom hästhushållningen. Årets anslag till rådgivningen är 6,568 miljoner euro.
4H-verksamheten får ett tillägg på 600.000 euro, så att anslaget nu är uppe i 3,913 miljoner. I årets budget är anslaget 4,17 miljoner.
Byanäten får ett tillägg på en halv miljon euro och nu är anslaget uppe i 900.000 euro.
Bidraget för skiftesförrättningar får ett tillägg på en halv miljon euro och är nu uppe i 4,5 miljoner. Årets anslag är på 5 miljoner euro.
Finlands yrkesfiskarförbund får ett anslag på 50.000 euro för sin verksamhet nästa år. Dessutom beviljar finansutskottet 100.000 euro i nya pengar för utfiskning av skräpfisk.

Tillägg för skördeskador
I den kompletterande budgetpropositionen har ett anslag för skördeskadeersättningar på 4,5 miljoner euro lagts till. Pengarna har egentligen avsetts för att ersätta skördeskadorna under senaste odlingssäsong.
I årets budget hade 230.000 euro reserverats, men i fjärde tilläggsbudgeten kom 3,4 miljoner till. Behovet i år är sammanlagt 11,3 miljoner euro, men ersättningarna betalas huvudsakligen ut 2016. Det är den svåra odlingssäsongen som gjort att ersättningsbehovet är betydligt större än vanligt.
Nästa år upphör systemet med ersättning för skördeskador.
Räntestödet för landsbygdsnäringar bantas från 29 miljoner euro till 17 miljoner. I årets budget fanns från början 32,8 miljoner reserverade men i första tilläggsbudgeten togs 14,8 miljoner och i fjärde tilläggsbudgeten 3 miljoner bort.
Också överföringen till Gårdsbrukets utvecklingsfond bantas från 14 miljoner euro enligt regeringens proposition från i höstas till 11 miljoner.
Utöver det här har momentet för främjande av naturresurser och bioekonomi bantats med 2 miljoner till 14,78 miljoner. Det beror på att en del av ansvaret för regeringens spetsprogram kring kretsloppsekonomi och iståndsättning av vattendrag har flyttats från jord- och skogsbruksministeriet till miljöministeriet, och de två miljonerna hittas nu i stället på miljöministeriets förvaltningsområde på momentet för utgifter inom miljövården.
Finansutskottet har i sitt betänkande ökat anslaget på miljöministeriets moment för främjande av vatten- och miljövård med 3,13 miljoner euro. Anslaget är nu på litet över 11 miljoner jämfört med regeringens proposition på knappa 8 miljoner.
Förhöjningen används för att slutföra andra byggfasen av tre pågående matarledningsprojekt för avlopp i enlighet med det riksomfattande avloppsprogrammet.

8 miljoner för enskilda vägar
På kommunikationsministeriets förvaltningsområde flyttas 5 miljoner euro från bastrafikledshållningen till statsunderstödet för underhåll och förbättring av enskilda vägar.
Anslaget på det momentet blir nu sammanlagt 8 miljoner 2016, medan förslaget i regeringens budgetproposition gick på 3 miljoner.
Årets budget går på 5 miljoner, medan det faktiska behovet beräknas uppgå till närmare 30 miljoner årligen.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab