Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
18.12.2015 / Landsbygdens Folk
Regeringen vill slopa stödet för bekämpning av rotticka
SLC har i ett utlåtande under beredningen av propositionen föreslagit att bekämpningen av rotticka skulle bli obligatorisk bara för maskinell avverkning.
- I praktiken är det inte ändamålsenligt att utföra bekämpningen i samband med manuella avverkningar, säger SLC i sitt utlåtande. Självverksamma skogsägare skulle exempelvis bli tvungna att skaffa utrustning och avlägga växtskyddsexamen för att kunna utföra avverkningar i egen skog.
Avsikten är att den som har avverkningsrätten också ska ha ansvaret för bekämpning av rotticka. Om skogsägaren till exempel har sålt virke på rot är det alltså köparen som ska sköta om bekämpningen.
I motiveringarna till propositionen befarar regeringen också själv att det finns en risk för att avverkningarna i högre grad koncentreras till vinterhalvåret och att säsongvariationerna i virkesanskaffningen därmed ökar ytterligare.
Enligt förslaget om ändring av lagen om bekämpning av skogsskador skulle det dock inte vara obligatoriskt att utföra bekämpningsåtgärder vid låga temperaturer eller vid avverkning för husbehov. Närmare bestämmelser om det här skulle utfärdas genom förordning.
Det heter i alla fall i motiveringarna till propositionen att om medeltemperaturen under de senaste fem dygnen före avverkningen är under 5 grader eller det är minusgrader ute, så är temperaturen "för låg", alltså så pass låg att man inte behöver utföra bekämpningsåtgärder.

Fortfarande stöd för plant- och ungskog
Enligt propositionen ska man kunna få stöd för slyröjning och gallring av plantbestånd samt för avlägsnande och gallring av låg skärm så som nu.
För att i framtiden få stöd för vård av ungskog ska stödobjektet fylla kravet på beståndets diameter i brösthöjd före avverkningen. Det skulle inte längre räcka som nu med att kravet är fyllt efter avverkningen. Meningen med det här är att objektet ska motsvara högst ett ungt gallringsbestånd i brösthöjd.
Medan stöd enligt nuvarande lagen kan beviljas för vitaliseringsgödsling i skogen i största allmänhet föreslår regeringen i den nya lagen att stöd ska kunna beviljas för gödsling med aska av skog på torvmark och för objekt där marken lider brist på bor.

Stopp för ansökningar när anslagen är slut
När det gäller ansökningar om finansiering av skogsförbättringsåtgärderna föreslog SLC att myndigheterna skulle besluta om stopp för mottagande av ansökningar. Detta i stället för att avbryta behandlingen och beviljande av stöd efter att ansökningarna lämnats in, så som jord- och skogsbruksministeriet hade tänkt sig i den ursprungliga beredningen. Ansökningar som inlämnats skulle alltså enligt SLC behandlas i den ordning de anlänt, men ministeriet skulle meddela, när årets anslag börjar ta slut och inte ta emot nya ansökningar efter det.
Bakgrunden är att anslagen inte alltid räckt för att bevilja de ansökta medlen och då har behandlingen av ansökningarna tagits upp på nytt under följande år då nya budgetmedel beviljats.
Regeringens förslag går nu på SLC:s linje, så att ministeriet ska kunna besluta om att ansökningar som lämnats in efter ett visst datum inte längre ska behandlas. Det faller på skogscentralen att informera om när anslaget eller fullmakten att bevilja finansieringen tagit slut.
De ansökningar som lämnats in före ministeriets beslut ska behandlas i den ordning de kommit och om pengarna tar slut, ska de behandlas under följande budgetår, då nya anslag ovh fullmakter beviljas.
Avsikten är att den nya lagen träder i kraft i vår.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab