Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
18.12.2015 / Landsbygdens Folk
EU överväger nya metoder för desinfektion av kyckling
Livsmedelsmyndigheten Efsa fann metoden riskfri för konsumenternas hälsa och gav grönt ljus. Medlemsländerna satte ändå ett prompt stopp för kommissionens planer.
Jordbruksministrarna röstade omkull förslaget med bred majoritet. Hela 21 av alla 27 medlemsländer sade nej, bland dem också Finland. Sex medlemsländer lät bli att ta ställning. De gällande EU-reglerna tillåter fortsättningsvis bara vattenbad av kyckling.
I samband med de pågående TTIP-förhandlingarna om ett handelsavtal med USA har klorbadet igen aktualiserats. Men motviljan mot klordoppning är enormt stark i EU. Chansen att nå en lösning är lika med noll.

Alternativ metod att doppa i ättika
På begäran av USA-regeringen vill EU-kommissionen i stället utreda alternativa möjligheter för kemisk rengöring av kyckling. Det uppger den europeiska konsumentorganisationen BEUC.
En möjlighet är dopp i organiska syror som ättiksyra eller perättiksyra, som vid sidan av klor är en av fyra metoder som i dag används i USA:s slakterier. Livsmedelsmyndigheten Efsa garanterade så sent som i fjol att perättiksyra är riskfri ur hälsosynpunkt.
Kommissionen hade planerat att ta upp användningen av perättiksyra för kycklingtvätt denna veckas tisdag. Enligt BEUC drogs ärendet kortfristigt bort från föredragningslistan utan närmare förklaring.
EU-kommissionen ska nu diskutera strategin med experter från samtliga medlemsländer. Perättiksyra presenteras som ett möjligt alternativ för att döda campylobakter, salmonella och andra bakterier i slaktkyckling.
Enligt EU:s generaldirektorat för hälsa och konsumentskydd kan användningen av organiska syror för antimikrobiell behandling utvärderas från andra grunder än insatsen av oorganiska klorföreningar.
I USA är antimikrobiell behandling av kött en gängse metod i slakterierna. USA-regeringen har pressat hårt på EU att tillåta klorbad av kyckling. Det går EU inte med på. En USA-export till EU i större skala förutsätter därför alternativa lösningar.
På USA:s begäran slopade EU-kommissionen för två år sedan ett förbud mot rengöring av slaktkroppar med mjölksyra. Åtgärden betraktades redan då som en eftergift till USA inför de förestående samtalen om frihandel.
Beslutet föregicks i vanlig ordning av en noggrann riskbedömning inom Efsa. Enligt Efsas experter är rengöring av kött med mjölksyra ett effektivare sätt att eliminera E.Coli- och salmonellabakterier än konventionell vattentvätt.

En fråga om standarder
Forskarna har inte funnit några tecken på att kemiska reningsbad skulle ha negativa konsekvenser för konsumenternas hälsa. Inte ens den beryktade klordoppningen är på minsta sätt hälsovådlig, försäkrar Efsa.
Enligt den europeiska kycklingbranschen är detta inte problemets kärna. Syrabad är en billig och bekväm metod som framför allt döljer en undermålig livsmedelshygien. Sådana metoder skulle hota den höga hygieniska standarden i EU:s slakterier.
Behandlingen med ättiksyra aktualiserades i veckan också av den tyska jordbrukarorganisationen Arbeitsgemeinschaft Bäuerliche Landwirtschaft (AbL), som går ut med skarp kritik mot kommissionens planer.
Enligt AbL-ordföranden Gertraud Gafus lanserar kommissionen sitt initiativ för att förstärka den amerikanska slakteribranschens möjligheter att exportera mer kött till EU. För ändamålet måste skillnaderna i standarder harmoniseras.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab