Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
18.12.2015 / Landsbygdens Folk
Polen måste avstå från exportbidrag för griskött
Den europeiska unionen har i praktiken slopat alla exportbidrag, men begreppet har lämnats kvar i de gällande CAP-reglerna. Enligt föreskrifterna får exportbidragen endast användas i extrema krissituationer.
Den polska delegationen uppmärksammade kommissionen på att priset på griskött hade fallit med sex procent under de föregående fyra veckorna. Men agrarkommissionär Phil Hogan hade ingen förståelse för polackernas begäran.
Hogan klargjorde att inga exportbidrag kommer att införas. Samtidigt varnade han för överdrivna förhoppningar på den ryska marknaden. Kommissionen gör sitt yttersta för att öppna exporten av ister och inälvor från gris. Det går inte att åstadkomma mer.
Enligt Hogan gäller det nu att avvakta hur den privata lagringen av griskött börjar påverka läget, då den öppnas i januari. Instrumentet har blivit attraktivare då stöden har höjts med tjugo procent, framhöll kommissionären.

Skolmjölken till diskussion
Förhandlingarna för att förena EU-programmen för skolmjölk och skolfrukt under ett och samma paraply har stagnerat under hösten. En genombrott står nu för dörren, berättade ordförandelandet Luxemburgs jordbruksminister Fernand Etgen.
Trepartssamtalen mellan rådet, parlamentet och kommissionen nådde senaste vecka en lösning i tvisten om förslagets rättsliga grund, sade Etgen. Phil Hogan välkomnade beskedet. Sammanslagningen är en av höstens viktigaste frågor, framhöll han.
EU-kommissionen vill nu samordna programmen för skolmjölk och skolfrukt. De ska framöver administreras i en gemensam rättslig och finansiell ram. Detta ska minska byråkratin för myndigheter, skolor och leverantörer.
Diskussionen under ministermötet tyder ändå på fortsatta meningsskiljaktigheter om det nya programmets innehåll. Alla medlemsländer är inte införstådda med tanken att skolorna enbart borde servera färska produkter utan vare sig fett eller socker.
De flesta delegationer var trots allt beredda att godta det kompromissförslag som ordförandelandet Luxemburg har förhandlat fram med EU-parlamentet.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab