Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
11.12.2015 / Landsbygdens Folk
EU vill begränsa transfetter i mat
En rapport har länge varit under beredning och borde med rätta ha släppts redan för ett år sedan. Den europeiska konsumentorganisationen BEUC har till och med anklagat kommissionen för att avsiktligt fördröja frågan med hänsyn till livsmedelslobbyn.

EU måste ta en enhetlig linje
Nu har rapporten offentliggjorts. Kommissionen dryftar olika alternativ för att begränsa mängden av transfetter i livsmedel. Valet står mellan frivilliga överenskommelser, förpliktande märkning eller förpliktande gränsvärden.
Kommissionen anser att förpliktande gränsvärden för hela EU vore den bästa lösningen. Flera medlemsländer har redan infört egna gränsvärden. Frånvaron av en gemensam EU-linje skulle medföra snedvridningar på den inre marknaden.
En viktig aspekt är att USA redan har fattat beslut om att förbjuda farliga transfetter i livsmedel. Den amerikanska livsmedelsindustrin har fått tre år på sig att sluta använda transfetter i sina produkter.
Enligt kommissionen kan en avvikande EU-praxis bli till nackdel för handelsutbytet med USA. Olikheter kunde medföra problem för EU-företag som söker tillträde till USA-marknaden. Sådana onödiga handelshinder borde undvikas, resonerar kommissionen.
Den europeiska konsumentorganisationen BEUC välkomnar kommissionens rapport. Enligt generaldirektör Monique Goyens är EU äntligen på rätt väg.
Kommissionens rekommendation av EU-rättsliga gränser för hälsovådliga transfetter är bra. Gränsvärden är det enda som garanterar ett likvärdigt skydd för alla konsumenter, oavsett var de bor och vad de köper, säger Goyens i ett pressmeddelande.
Hon förutsätter att kommissionen kommer att handla snabbt och effektivt. BEUC påpekar att gränsvärden för transfetter är en av de enklaste och snabbaste åtgärderna för att förbättra folkhälsan.

EU-processen inleds
Kommissionen ska härnäst starta en offentlig konsultation och genomföra en bred konsekvensanalys. Därefter kan de nödvändiga politiska besluten fattas, heter det i rapportens slutsatser.
Transfettsyror uppstår då växtfetter härdas, men de finns också i exempelvis mjölk och nötkött. Transfettsyror används framför allt i halvfabrikatsindustrin. Fetterna förekommer i kex, bageriprodukter, popcorn, pommes frites och andra flottyrkokta produkter.
Transfetterna höjer värdet av det så kallade skadliga kolesterolet, LDL-kolesterolet. Detta medför risker för hjärthälsan. Hjärt- och kärlsjukdomarna dödar årligen fyra miljoner européer, vilket är cirka hälften av alla dödsfall.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab