Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
19.8.2002 09:27:15 / LF
Ministerier överens om nästa års lantbruksbudget
Jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (saml) kom förra veckans fredag överens med partikamraten, finansminister Sauli Niinistö om nästa års budgetförslag. Det betyder att jord- och skogsbruksministeriet inte torde ha sådana frågor på agendan som kommer upp i budgetrian nästa vecka.
Ministrarna enades om anslaget till jord- och skogsbruksministeriets informationscentral Tike. I sitt förslag hade jord- och skogsbruksministeriet yrkat på 13,43 miljoner euro nästa år, men finansministeriet var berett att bevilja bara 12,34 miljoner. Nu har finansministeriet förklarat sig villigt att bevilja 400.000 euro till.
Ministrarna kom också överens om att följa med tillgången till medel för investeringsstödet i år och nästa år. Vid behov höjs beviljningsfullmakterna för räntestöd i den andra tilläggsbudgeten för i år. I årets första tilläggsbudget höjdes räntestödet med knappt 17 miljoner euro.
Vad gäller skillnaden mellan ministeriernas förslag om LFA-stödet nästa år på 5 miljoner, har finansministeriet kommit fram till att det finns oanvända pengar sedan tidigare, som kan användas nästa år. Finansministeriet försäkrar att pengarna kommer att räcka.
Överenskommelsen innebär också att det nationella inkomststödet, där producenterna länge har yrkat på en höjning inte tas upp i budgetrian. Eventuellt återvänder man till den frågan i samband med höstens inkomstförhandlingar. I alla fall har man räknat med att förslaget om en förhöjning av energiskatten höjer jordbrukets kostnader med cirka 1 procent och att jordbrukarna måste få kompensation för åtminstone den höjningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab