Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
19.8.2002 09:27:25 / LF
Omfattande skördeskador i Europa?
De starka och långvariga regnen har medfört att delar av åkermarken i Tyskland och Österrike ligger under vatten. Eftersom katastrofen har inträffat mitt i skördeperioden räknar producentorganisationerna med omfattande skördeskador. EU har endast begränsade möjligheter att kompensera förlusterna.
Läget i översvämningsområdena i Tyskland och Österrike nådde sin kulmen på tisdagen. I regioner där åkrarna ligger under vatten förstörs skörden till hundra procent. På andra håll har de kraftiga regnen försenat skörden och försämrar kvaliteten.
Den tyska producentorganisationen DBV:s ordförande Gerd Sonnleitner har vädjat om hjälp från EU-kommissionen. Bland annat har Sonnleitner föreslagit att interventionskriterierna ändras för årets skörd, då skördeskadorna ytterligare sätter tryck på spannmålspriserna. Bland annat vill Sonnleitner höja fukthalten från 14,5 till 15 procent. Dessutom borde gränserna för falltalet sänkas.
På tisdagen lät EU-kommissionen emellertid förstå att det kan bli svårt att driva igenom ett sådant beslut för innevarande år. De drabbade gårdarna kan heller inte vänta direkta skördeskadeersättningar från EU. Anslaget för kompensation av förluster till följd av naturkatastrofer har avskaffats på initiativ av EU-parlamentet.
Den enda återstående möjligheten är en omfördelning av anslagen i budgeten. Från EU-kommissionen heter det att medel för landsbygdens utveckling och strukturfonderna kunde omfördelas för ändamålet. Här har medlemsländerna en viss flexibilitet, då programmen löper på sex år. En omfördelning måste emellertid rapporteras till kommissionen innan den verkställs.
Man funderar också på möjligheten att tidigarelägga utbetalningar av direktstöd för år 2003. Detta skulle emellertid sänka stödnivån för nästa år i motsvarande utsträckning.
I de översvämmade områdena går EU-kommissionen med på att uttagen areal används för djurfoderförsörjningen. Tyskland, Österrike och Storbritannien har redan anhållit om att få reaktivera uttagen areal.
De drabbade ländernas regeringar har också ställt egna stödprogram i utsikt. Här påminner EU-kommissionen om att sådana stöd först måste godkännas i Bryssel. Kommissionen uppges vara beredd att tillåta statliga stödåtgärder. Det förutsätter att inkomstförluster på minst 20 procent kan påvisas för struktursvaga områden och 30 procent annorstädes.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab