Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
4.12.2015 / Landsbygdens Folk
Sanktioner i djurstöden? Kontakta producentförbundet och sök ändring!
I fall stödet är betydligt mindre än man räknat med finns det en risk att man drabbats av sanktioner på grund av för sena anmälningar till djurregistret.

Sanktionerna har skärpts
Sanktionerna i EU:s produktionskopplade stöd - dit bidraget för mjölkkor och nötkreatur hör - har skärpts betydligt i år jämfört med tidigare.
Hittills har bidraget minskats enligt hur många dagar anmälan försenats. Nu är det emellertid så att inget bidrag alls betalas för djuret under det aktuella stödåret i fall ett djur anmälts för sent till djurregistren.
Nötdjur ska till exempel anmälas inom 7 dagar. Om djuret anmälts för sent förkastas det som stödberättigad för hela detta år, vilket i värsta fall leder till påföljder också för den del av djurbidraget, som borde betalas ut för de stödberättigade djuren.
I fall man misstänker stödsänkningar på grund av det här kan man kolla med kommunens landsbygdsnäringsmyndighet och så bör man kontakta SLC eller medlemsförbunden.
- Det borde finnas förutsättningar för att lindra sanktionerna för de förseelser som förekommit under årets första fem månader, säger Johan Åberg.
Det beror på att de nya villkoren utfärdades först i slutet av maj, men enligt EU:s direktiv tillämpas de retroaktivt från årets början. Att tillämpa dylika regler retroaktivt strider emellertid mot finländsk rättsuppfattning.
- Därför uppmanar vi alla som drabbas av sanktioner att söka ändring av beslutet, säger Johan Åberg. För att få tillstånd en ändring av de nya villkoren, behöver vi dock en bild av omfånget av sanktionerna under hela året. Den här frågan har högsta prioritet i vår intressebevakning.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab