Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
4.12.2015 / Landsbygdens Folk
Inte ens konsumenterna drar nytta av de lägre producentpriserna
Kommissionär Phil Hogan vill utreda hur man förbättrar handelspraxis för att förebygga orättvisor för producenten.
- Konkurrensmyndigheterna i EU-länderna borde göra mycket mera i frågan, konstaterade Hogan i Bryssel i tisdags. Som goda förebilder nämns systemen för att stärka producenten i Storbritannien, Spanien, Frankrike och Litauen.
- Men vi ska utvärdera vad som görs och se hur det kan styra EU-politiken. Det kan bli frågan om att ytterligare lindra konkurrenslagstiftningen för jordbruksprodukter och konkurrensreglerna vad gäller producentorganisationerna.
Frågan är ändå huruvida en ändring borde fås till stånd lagstiftningsvägen på EU-nivå. Än så länge är det mera samarbete som betonas.

Kollektivavtal
- Vi känner väl till problemen, betonade Paolo de Castro, tidigare ordförande för Europaparlamentets jordbruksutskott och fortfarande parlamentsledamot.
- Producenterna står emot jättarna i detaljhandeln. Europeisk lagstiftning kunde vara till hjälp. Bristen på öppenhet är påtaglig. Dessutom sjunker ju inte konsumentpriserna utan tvärtom har priserna stigit enormt för konsumenten på ett asymmetriskt sätt.
- Inte ens konsumenterna drar nytta av de lägre priserna, tillstod Hogan, som överväger att tillsätta en ny arbetsgrupp. Sedan fem år tillbaka finns det på EU-nivå ett forum för att åtgärda handelskedjan.
- Om vi inte går lagstiftningsvägen så behöver vi ett förlikningssystem, men vi är inte där än, bedömde EU-kommissionär Phil Hogan.
- Men arbetsgruppen kan se över tillämpningen av lagstiftningen. Vi ser hur producentens ställning i livsmedelskedjan kan förbättras genom olika undantag. Finansinstrument skulle vara viktiga som ett slags inkomstskydd.
De Castro hör till dem som vill se lagstiftning för att råda bot på situationen. I och med den liberaliserade jordbrukspolitiken har man från kommissionens sida däremot hittills betonat frivilliga system.
- Vi måste avvärja förvrängningarna som skapats i och med den europeiska liberaliseringen. Och vi måste sluta importera sådant som inte uppfyller vår produktionsstandard, konstaterade de Castro.
- Jag håller med om att man måste gör någonting. En sak är kollektivavtal som skulle vara rättvisa för alla parter och som alla kunde lita på i livsmedelskedjan, sade kommissionär Hogan.
I debatten på EU-kommissionens årliga seminarium, där man presenterar framtidsutsikterna för jordbruksmarknaderna, restes arga röster kring hur liberaliseringen av mjölksektorn utfallit; en flopp, menade många.
En representant för mejeriindustrin undrade vad ett rimligt mjölkpris är och fick till svar att det är en mycket lätt fråga, ett pris som ger en skälig ersättning och till slut en attraktiv inkomst. Fortfarande tror kommissionär Hogan på att lösningen i mjölksektorn är mera export.
- Vi förlorade miljoner på den internationella mjölkmarknaden, men vi fick tillbaka det som mera export i år. Allt är inte så dystert, menade Hogan.
- Nästa år ska jag främja mejeriexporten till bland annat Mexiko, Japan och Kina.

Amerikansk charmoffensiv
För det internationella inslaget stod den amerikanska jordbruksministern Tom Vilsack då framtidskonferensen inleddes i Bryssel i tisdags. På väg till klimatmötet i Paris stannade Vilsack i Bryssel för att ge en positiv bild av det amerikanska jordbruket och företag inom livsmedelssektorn för européerna.
- Hogan är samarbetsvillig, bedömde Vilsack utgången av samtalen i Bryssel i början av veckan.
Däremot hade Vilsack inget konkret att erbjuda den europeiska sidan. Det finns heller inga utsikter för att på detta års sida lyfta tullarna på europeiskt smör och grädde, som infördes i och med ökad europeisk export i oktober. Gällande tvistefrågorna i handels- och investeringsförhandlingarna med USA gav Vilsack kalla handen.
- I och med TTIP skulle vi inte anta identiska system för jordbruksproduktion utan komma till samma resultat genom lite olika metoder. Då systemen motsvarar varandra sätter man fokus på resultatet. Man kan uppnå ett motsvarande resultat på olika sätt, konstaterade Vilsack till den europeiska publikens förvåning.
Han försvarade den amerikanska användningen av tillväxthormon i djurproduktionen.
- Det är vetenskap som dikterar åtgärderna. Det är objektiva standarder och vi ser hormoner som trygga att använda, men vi har också hormonfritt. Den amerikanska industrin är bara i början av en anpassning till att beakta djurhälsan, men inte genom lagstiftning utan som en marknadsstyrd utveckling, sade Vilsack, som också lade in ett ord för den växande amerikanska ekoproduktionen och antydde att det finns en marknadsnisch för europeiska ekoprodukter.
- De amerikanska produkterna skulle inte överta den europeiska marknaden i och med TTIP, trodde Vilsack.
- Det kan bli en ökning, men det skulle vara en enorm möjlighet för den världsomfattande jordbruksproduktionen.

För låga priser i EU
De verkligt relevanta frågorna ventilerades däremot inte av vare sig den europeiska jordbrukskommissionären eller den amerikanska jordbruksministern.
- Hur kan man få upp priserna, utbrast Max Schulman, MTK:s spannmålsombudsman och ordförande för Copa-Cogecas spannmålsgrupp.
- Eller avser Vilsack att ta med sig hem ett löfte om låga priser? Både EU och USA är integrerade på världsmarknaden, men varför är det en sådan prisskillnad? Spannmålen ligger närmare i pris, men skillnaden är stor i andra sektorer, såsom mjölk och nötkött.
- I USA har vi gjort ändringar i jordbrukspolitiken, så stödet är nu bundet till prisvolatiliteten, svarade Tom Vilsack.
- Vi överväger att göra mera.
Jordbrukskommissionär Hogan hade inget att tillägga angående prisutvecklingen.
- Vi ser det, men prisskillnaderna avgörs inte i TTIP, utan det är frågan om tillgång till marknaden och kvaliteten på produkterna.

Anna-Karin Friis
friisannakarin@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab