Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
19.8.2002 09:27:35 / LF
Tyskarna har förlorat tron på ekologiska livsmedel
Försommarens nitrofenskandal har allvarligt skadat ekoprodukternas anseende hos den tyska befolkningen. Det framgår av en färsk undersökning. Över hälften av de tillfrågade menar att ekomärkta produkter är humbug.
Tyskarna har i grund och botten haft en positiv inställning till naturenligt odlade livsmedel, och ekointresset kulminerade i en boom under BSE-skandalen senaste vinter. Då angav hälften av tyskarna att de var beredda att betala mer för säkrare ekoprodukter.
I dag har siffran sjunkit till 32 procent. Vad värre är - mer än hälften av tyskarna anser numera att ekoprodukter inte är värda sitt högre pris. Ännu för halvtannat år sedan var det bara 28 procent som saknade förståelse för att alternativa livsmedel kostar mer.
Hela 77 procent av tyskarna uppger sig tvivla på att de ekologiskt producerade livsmedlens kvalitet. Och 56 procent tror inte att det spelar någon roll om livsmedlen produceras ekologiskt eller konventionellt. Vintern 2001 ansåg bara 35 procent detsamma.
För halvtannat år sedan hade två tredjedelar av tyskarna tilltro till ekomärkningen av naturenligt odlade produkter. I dag menar hälften av de tillfrågade att ekomärket är humbug. Före nitrofenskandalen ansåg 54 procent av tyskarna att det är rätt och riktigt att stöda den ekologiska odlingen. I dag är bara 35 procent av övertygande om att samhället bör främja och bygga ut ett alternativt lantbruk.
roniskt hade försommarens nitrofenskandal sitt ursprung i ekologisk foderspannmål som distribuerats till ekohönsgårdar. Ett flertal gårdar fick stängas, ägg och höns måste destrueras. En tragedi för farmarna som inte hade någon skuld i det skedda.
Också i Danmark håller konsumenterna på att tappa intresset för alternativt odlade livsmedel, skriver Landsbladet. Enligt tidningen har den ekologiska produktionen förlorat sitt nyhetsvärde.
Numera måste de ekologiska lantbruken ofta sälja sin produktion på samma villkor som de konventionella odlarna. Det är ofördelaktigt, med tanke på den ekologiska odlingens högre kostnader.
Enligt ekokonsulent Erik Fog från Lantbrukets rådgivningscentral är det mest ekologerna som numera intresserar sig för hållbara värden. Konsumenten vill framför allt ha säker mat. Men det är ju inte bevisat att ekologiska produkter är hälsosammare än konventionella, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab