Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.10.2015 / Landsbygdens Folk
Genomskinlighet efterlyses i slakteribranschen
Kortesniemi berättar att i en utredning om djurvälmående som gjordes i fjol i fem länder inom ramen för EU-projektet Welfare Quality, ser finländska grisslakterier ut att ha klarat sig riktigt väl. Fem finländska grisslakterier var med i utredningen där sammanlagt 42 slakterier i Finland, Italien, Spanien, Portugal och Brasilien utvärderades.
- Vi får de slutliga resultaten vid årsskiftet, men redan på basen av den rådata vi nyss fått in ser man bland annat att bedövningen av djuren lyckades bättre i Finland än i de andra länderna. Också flera andra parametrar ser bra ut för Finlands del.
Veterinären Camilla Munsterhjelm forskar i grisars välfärd vid Helsingfors universitet och hon understryker bland annat att det krävs mycket kunskap för att jobba med djur, vilket gäller också på slakterierna.
- Man måste vara proffsig och ha ett öga för hur man handskas med djur och hur man får dem att röra sig som man vill. Det här vet man på de stora slakterierna, som bland annat satsat på kvalitetssystem. Det ligger ju i deras intresse att processen löper så smidigt och smärtfritt som möjligt.
Munsterhjelm säger att trots att det som skett på de slakterier som visades i MOT-programmet är både olagligt och fullständigt oacceptabelt, utgör de här slakterierna ändå en liten del av hela fältet.
- Bristerna i djurskyddet som uppdagades i programmet kommer garanterat att åtgärdas och det är skäl att komma ihåg att det inte ser ut så här på alla slakterier. Det som nu behövs är både genomskinlighet och spårbarhet i slakteriprocessen. Varför skulle till exempel inte alla slakterier kunna ha frivillig kameraövervakning? Djur har rätt att få ett så bra slut som möjligt och det ligger ju både i producenternas och slakteriernas intresse. Köttkvaliteten blir lidande om ett djur blir stressat och det här gäller alldeles särskilt för grisar.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab