Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.10.2015 / Landsbygdens Folk
Tjurfäktning och metan i parlamentet
Parlamentet har därmed rättat till en blamage från förra hösten, då ett motsvarande förslag inte fick tillräcklig majoritet. Denna gång ställde sig 438 av 687 parlamentariker bakom förslaget, som hade ställts av den gröna gruppen.
De gröna hävdar att EU indirekt stöder den spanska uppfödningen av kamptjurar med 130 miljoner euro från CAP-medel. Parlamentet inskärper nu att CAP inte får finansiera uppfödning av kamptjurar eller tjurfäktningar.
En pressansvarig i parlamentet betonade att EU inte uttryckligen har subventionerat kamptjurar eller tjurfäktningar. Beslut om sådana aktiviteter tas på nationell nivå. Men det antagna tillägget kan betraktas som en stark åsiktsyttring av parlamentet.
Parlamentet höjde EU-budgeten för 2016 med 1,16 miljarder euro, Motiveringen är att migrationsrelaterade åtgärder tarvar mer resurser. Parlamentet röstade också för ett anslag på 500 miljoner euro till jordbrukare som har drabbats av det ryska matembargot.
Förhandlingarna mellan institutionerna om nästa års EU-budget startar i förlikningskommittén den 29 oktober. Målet är en kompromiss som enligt planerna ska klubbas av i parlamentet i slutet av november.
Parlamentet röstade också om de omtvistade utsläppstaken för jordbruket i åtgärdspaketet för renare luft, det så kallade NEC-direktivet. Jordbruket har uttryckligen motsatt sig utsläppstaken för ammoniak och metan.
Utsläppstaket för ammoniak fick en majoritet bakom sig medan parlamentet visade beredskap att tumma något på metankraven. Metantaket blir kvar men metan från kornas matsmältningssystem lämnas utanför.
Härnäst ska luftpaketet bollas mellan parlamentet och rådet i de förestående trilogförhandlingarna. Om parterna inte kan enas, måste ett nytt förslag utarbetas.
EU-parlamentet avvisade som väntat kommissionens förslag till nationella GMO-förbud för importerade foder- och livsmedel. Nu går förslaget tillbaka till rådet, där det möts med lika blandade känslor.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab