Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.10.2015 / Landsbygdens Folk
Lovande danskt försök med antibiotikafria grisar
Nu har försöket DC All Free pågått i ett års tid med intensiv rådgivning och uppföljning. Enligt Danish Crown har det varit spännande att följa med hur grisarna klarar sig utan antibiotika från födsel till slakt. Grisarna slaktas i det lokala slakteriet i Rønne.
I projektet deltar två smågrisproducenter och tre uppfödare av slaktgrisar. Flera av Danmarks ledande MRSA-forskare vid Statens Serum Institut och Danmarks Tekniske Universitet DTU har varit ute för att ta prover av grisarna på Bornholm.

Marknaden finns utanför Danmark
Enligt professor Karl Pedersen vid DTU är försöket mycket intressant för forskningen, eftersom de undersökta grisarna är garanterat fria från antibiotika. Forskarna ska nu jämföra resultaten med grisar från gårdar som använder antibiotika.
Danish Crown vill dessutom kartlägga hur konsumenterna reagerar på försöket. Eftersom det är dyrare att producera griskött utan antibiotika, måste köttet saluföras till ett högre pris. Koncernen vill veta om konsumenterna är villiga att betala merkostnaden.
På hemmamarknaden har efterfrågan varit måttlig. De danska konsumenterna har än så länge föredragit billigare griskött i supermarknaderna. Det kan bero på att användningen av antibiotika i vilket fall som helst är relativt låg i Danmark, mätt med internationella mått.
I gengäld förefaller intresset för antibiotikafritt kött att vara betydligt större utomlands. Mycket tyder på att marknaderna i första hand ska sökas utanför Danmark, säger Søren Tinggaard från Danish Crowns exportavdelning.
En rad provleveranser har väckt stor entusiasm i USA, där antibiotika spelar en helt annan roll inom grisproduktionen än i Danmark och Europa. Det utländska intresset har uppmuntrat Danish Crown att utvidga projektet.

Nya producenter rekryteras i Jylland
Under de närmaste veckorna ska Danish Crown kontakta nya producenter som är intresserade att delta i försöket. Av logistiska skäl ska producenterna rekryteras inom ett begränsat område i norra Jylland.
Eftersom det fortsättningsvis handlar om rätt små mängder, måste grisarna levereras till ett och samma slakteri. I annat fall uppstår onödiga tilläggskostnader. Grisarna i det nya försöket ska enligt planerna slaktas lokalt i Sæby.
Organisationen ska göra det möjligt att slakta omkring 1.000 antibiotikafria grisar per vecka. På Bornholm slaktas 150 grisar per vecka med option att gå upp till 300 grisar. Men också det antalet är för lågt för att fastställa om det finns en stabil marknad för köttet. För närvarande är osäkerhetsmomenten ännu stora i samband med produktion av detta slag. Därför fortsätter vi på försöksbasis. Det är ännu för tidigt att inleda förhandlingar med detaljhandeln, fastslår Søren Tinggaard.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab