Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
23.10.2015 / Landsbygdens Folk
Krispengarna fördelas - 4 miljoner till svin och 10 till mjölk
Ansökningarna skickas troligtvis in i början av maj och stödet betalas antagligen ut i juni 2016.

Mjölken får sammanlagt 10 miljoner
När det gäller mjölken har parterna kommit överens om att AB-området får sammanlagt två miljoner euro, varav en miljon EU-pengar och en miljon i nationella medel. Stödet betalas som ett literstöd på basen av produktionen under januari-mars 2015.
Enhetsstödet blir uppskattningsvis 0,45 cent per liter beräknat på hela årets produktion. Eftersom stödet betalas som en engångsbetalning torde literstödet uppgå till cirka 5,4 cent för en månads produktion. Ansökningarna lämnas in på våren 2016, och utbetalningen sker troligtvis i juni.
På C-området får mjölken sammanlagt 8 miljoner euro varav hälften i EU-stöd och den andra hälften i nationella medel.
EU-stödet betalas på samma grunder som för AB-området. Enhetsstödet blir drygt 0,2 cent per liter beräknat på hela årets produktion. Så som på AB-området betalas också det här stödet som en engångsbetalning och det torde uppgå till cirka 2,7 cent per liter för en månads produktion. Också ansökningarna för det här stödet lämnas in på våren, och stödet betalas troligtvis ut i juni.
Den nationella delen av C-områdets mjölkstöd betalas däremot som en förhöjning av det nordliga literstödet för produktionen under november-december i år. Förhöjningen utbetalas således under december och januari och torde bli drygt 1,35 cent per liter för två månaders produktion.
Sammanlagt får mjölkproduktionen alltså 10 miljoner euro i både nationella medel och EU-medel. Summan fördelas enligt produktionen så att det sammanlagda krisstödet per producerad liter i stort sett blir det samma i hela landet.
Största skillnaden mellan AB- och C-området uppkommer genom utbetalningstidtabellen, eftersom en del av C-områdets stöd betalas som nordligt literstöd.

15 miljoner betalas ut enligt gårdarnas skuldsättning
Resten av krispengarna, alltså 15 miljoner euro, kommer att betalas ut som de minimis-stöd baserat på gårdarnas skuldsättning. Dessutom kan man få en förhöjning på basen av gjorda investeringar. Beloppet fördelas så att 65 procent betalas ut på basen av gårdarnas skuldsättning och 35 procent på basen av gjorda investeringar.
Grundvillkoret är att gården bör ha större skulder än den årliga omsättningen räknat som ett medeltal för de tre senaste åren. Minimigränsen på skuldbeloppet torde bli minst 100.000 euro. Målsättningen är att mindre stödsummor än 500 euro inte utbetalas.
Dessutom är det möjligt att höja stödbeloppet på basen av investeringar i byggnader och konstruktioner som gjorts under de senaste fem åren. Minimikravet på investeringskostnader torde bli minst 40.000 euro. Målsättningen är att minsta förhöjningen är 300 euro per stödmottagare.
De slutliga stödsummorna kommer att klarna först efter att alla ansökningar är inlämnade. Enhetsstödet kommer att variera mellan cirka 500 euro som blir minsta möjliga stöd och 15.000 euro som är de minimis-stödets övre gräns.
Man räknar med att det genomsnittliga stödbeloppet torde landa på drygt 2.000 euro. Ansökningstiden torde bli i slutet av 2015 och utbetalningen går troligtvis till hösten 2016.

Sammanlagt 29 miljoner
Finansieringen på sammanlagt 29 miljoner består alltså av 9 miljoner från EU och 20 miljoner i nationella pengar. Av de nationella medlen kommer 19 miljoner från årets tredje tilläggsbudget och 1 miljon från fjärde tilläggsbudgeten.
EU-medlen kan användas till mjölk- och köttproduktion och måste betalas ut senast sista juni 2016.
Dessutom kan en nationell tilläggsdel, en top up på högst 100 procent beviljas utöver EU-stödet. Stödpengarna betalas ut på basen av marknadsförordningen, så det belastar inte de minimis-stöden eller andra betalningsfullmakter. Stödet kan vara produktionskopplat, men måste fylla normala övervaknings- och andra krav.
De nationella medlen kan användas som de minimis stöd, nordligt stöd eller som top up till EU-stödet. När det är fråga om tilläggsbudgetpengar så bör användningen påbörjas under det här året och betalas till slut under 2016.
SLC försökte under förhandlingarna få till stånd ett krisstöd också för potatis, men det lyckades inte eftersom EU:s krisförordning godkänner stöd bara till mjölk och kött. Stödet som baseras på skulder och gjorda investeringar är dock öppet för alla som fyller kraven utan skillnad på produktionsinriktning.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab