Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
23.10.2015 / Landsbygdens Folk
Förslaget till ny ekoförordning katastrofal för växthusodlare
- Det finns ingen möjlighet att odla ekologiskt i växthus i Finland utan att använda odlingsbäddar. Att återgå till odling i markbotten ser jag som att gå tillbaka till 1960-talet. Hela tanken är gammalmodig. I Mellaneuropa odlar man med öppen botten, men förhållandena där är annorlunda och att applicera den tanken här skulle ju innebära att helt göra sig av med ny teknik. För mig skulle förslaget handla om att återgå till gamla system och få mindre skördar.

Märkligt förslag också miljömässigt
På Ahlbergs trädgård består växtunderlaget av torv, gödslad med kompost. Torven används under flera år i olika omgångar och örterna säljs färdigt skördade och packade, men inte i krukor.
Enligt förslaget till ny ekoförordning skulle krukodling jämte kruka som är avsedd direkt för konsumenter däremot vara tillåten och Ahlberg frågar sig var logiken i detta finns?
- Varför ska det vara tillåtet att odla i krukor men inte i lådor? Då jag skär loss min skörd är den enligt den här logiken alltså inte längre ekologisk.
Dessutom ser Ahlberg förslaget som väldigt konstigt med tanke på miljön.
- Då man odlar med öppen botten som i Mellaneuropa så skyddar man ju till exempel inte grundvattnet från läckage. Jag undrar när vi får en sådan situation att miljökraven och ekokraven kolliderar också i Mellaneuropa.
En annan aspekt som Ahlberg lyfter fram är att förslaget är problematiskt också ergonomiskt sett.
- När man odlar stora mängder borde det gå att göra på ett ergonomiskt vettigt sätt, det vill säga det är bättre för ergonomin att lyfta upp produkten. En återgång till markodling innebär stora problem med ergonomin och försvårar dessutom på många sätt produktionen.

Sverige och Finland vill ha undantag
Förslaget har väckt stor kritik även i Sverige, där en häftig debatt blossade upp då fem av 42 medlemmar i EU:s jordbruksutskott röstade mot odlingsbäddarna. Den svenska EU-parlamentarikern Frederick Federley (Centerpartiet) efterlyser undantag för Sverige och Finland.
Det fanns tidigare ett förslag på att odlingsbäddar skulle tillåtas norr om 60:e breddgraden men undantaget drogs tillbaka.
- Förslaget till ekoförordning passar inte alls för finländska förhållanden. Om det genomförs utan undantag blir det väldigt svårt för våra ekologiska trädgårdsproducenter. Vi kommer att ta upp frågan på SLC:s trädgårdsutskottsmöte i början av november, säger SLC:s trädgårdsombudsman Susanne West.
Kaijus Ahlberg är inne på samma linje.
- Politiskt måste det här nu tas i på allvar. Tillsammans med svenskarna borde vi få till stånd ett undantag. Ifall förslaget går igenom som sådant kan man nämligen inte ens drömma om att ekoväxthusproduktionen skulle vara vettig längre i Finland. Den blir i så fall en väldigt liten nisch i marginalen, befarar Ahlberg.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab