Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
23.10.2015 / Landsbygdens Folk
Antibiotika till boskap minskar i Europa
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har presenterat sin nyaste rapport om försäljningen av antibiotika till boskap, inklusive hästar, som används för matproduktion i Europa. Resultatet visar situationen år 2013 i 26 länder.
Rapporten visar på en sammanlagd minskning av försäljningen om åtta procent mellan 2011 och 2013. Detta gäller alla 23 länder som nu har samlat data i tre års tid. I 11 av dessa länder minskade användningen med mer än fem procent.
Trots detta finns stora skillnader i mängden antibiotika som säljs i olika länder. Island, Norge, Sverige och Finland har den lägsta försäljningen.

Norge bäst, Cypern värst
För att förbrukningen av antibiotika under olika år ska vara jämförbar, ställer EMA försäljningen av antibiotika i proportion till antalet djur. För ändamålet har en populationskorrigerande enhet utarbetats (population correction unit, PCU).
PCU motsvarar ungefär den sammanlagda levandevikten av djur i ett land uttryckt i kilo. Detta görs för att ta hänsyn till att antalet djur skiljer mellan länderna. Måttet är trubbigt och siffrorna ska därför tolkas med försiktighet.
Försäljningen per land varierade mellan 3,7-425,8 mg/PCU. Skillnaden kan betecknas som enorm, konstaterar säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea, som levererar den finländska statistiken till EMA.
Det bästa resultatet har Norge med det låga värdet 3,7 mg per kg levande vikt. Låga värden noteras också för Island (5,3 mg), Sverige (13,0 mg) och Finland (24,0 mg). Danmark har värdet 45,0 mg.
Cypern ståtar liksom tidigare med rekordvärdet 426,0 mg/per kg. Höga siffror noteras för Italien (302,0 mg), Spanien ( 317,0), Ungern (230,0 mg), Portugal (187,0) och Tyskland (179,0 mg). För Frankrike noteras 95,0 mg.
Frankrike hör till de länder som de senaste åren har lyckats sänka sin användning av antibiotika hos boskap. Också Nederländerna har vänt kurvan brant nedåt. I Tyskland minskar användningen men ligger fortfarande på en hög nivå.
En motsatt trend noteras för Cypern och Ungern, som redan från tidigare är rekordhållare i i EMA:s statistik. Också i Spanien och Portugal fortsatte användningen av antibiotika att öka inom boskapsproduktionen.

I Finland behandlas djuren som individer
Den överlägset största delen antibiotika ges till djurgrupperna i form av blandningar med fodret eller dricksvattnet. Individuell medicinering är mindre vanlig i de stora syd- och mellaneuropeiska länderna.
Andelen läkemedel avsedda för gruppmedicinering av hela förbrukningen i de medverkande länderna var 92 procent. Andelen injektionspreparat var nästan 8 procent, medan andelen för övriga läkemedelspreparat var mindre än 1 procent.
Ute i Europa är den mest använda läkemedelsgruppen tetracykliner med brett spektrum (37 procent). I Finland används däremot penicillin med smalt spektrum (50 procent). I Finland behandlas djurindivider. I övriga Europa behandlas hela djurgrupper.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA samlar sedan år 2010 in data om förbrukningen av veterinärmedicinska antibiotika. Den senaste rapporten täcker ungefär 95 procent av produktionsdjuren i Europa.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab