Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
23.10.2015 / Landsbygdens Folk
Kanada importerar igen nötkött från EU
Kanadas marknad öppnas för samtliga gamla EU-15-länder jämte Tjeckien, Slovakien, Slovenien och Cypern. Samtliga 19 länder hade tillstånd att exportera nötkött till Kanada redan före BSE-krisen och fick förnyat förtroende.
EU-kommissionen vill nu förhandla om tillstånd för de resterande länderna, men för övrigt är kommissionen nöjd över Kanadas beslut. Det visar att Kanada betraktar EU som en enhetlig marknad med harmoniserade normer och standarder.
Öppningen av Kanadas gränser för nötkött från EU har föregåtts av kontroller på ort och ställe i fyra medlemsländer. De kanadensiska inspektörerna har också bekantat sig med det europeiska systemet för köttkontroller.
Kanada stoppade importen av kött från idisslare i EU redan år 1996 i samband med BSE-krisen. Enligt EU-kommissionen är Kanadas beslut att häva importförbudet en mycket god nyhet för EU:s export.
Kanadas beslut ger ett välkommet uppsving för EU:s nötproducenter och exportörer då jordbruket i EU just nu genomgår en svår period, säger agrarkommissionär Phil Hogan och hans kolleger Cecilia Malmström (handel) och Vytenis Andriukaitis (hälsa).
Kommissionen hoppas också på ett genombrott för exporten av nötkött till USA. USA hävde i princip sitt BSE-embargo mot EU redan i början av detta år, men hittills har bara Irland fått exportera nötkött över Atlanten.
Talrika EU-länder måste fortfarande vänta på grönt ljus, fastän regeringen i Washington för länge sedan har anpassat sina veterinärföreskrifter för BSE till internationella standarder. USA förutsätter en separat ansökningsprocess för varje medlemsland.
Kommissionen har länge påtalat missförhållandet och kräver att USA ska behandla EU som en enhet. Man framhåller att EU konsekvent förhandlar med USA-regeringen i Washington utan att blanda in landets alla 50 delstater i diskussionerna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab